Лавров: Думите на Блинкен за недопустимостта на примирие в Украйна са плитък анализ
Секция: Русия
29 Март 2023 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Думите на Блинкен за недопустимостта на примирие в Украйна са плитък анализ

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров нарече "плитък анализ" на думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който се противопостави на незабавно прекратяване на огъня в Украйна, съобщават руски медии.

"Г-н Антъни Блинкен говори вчера или завчера, като каза, че сега примирието в Украйна би било в интерес на Руската федерация и това не може да бъде позволено. Каква е основата на такъв плитък анализ? Трудно ми е да кажа, че Западът не иска да спре тази война, вижда своите геополитически интереси в тази война, преди всичко от гледна точка на опитите си да елиминира друг конкурент на световната сцена в лицето на Руската федерация", каза още Лавров по време на пресконференция след разговори с външния министър на Иран Хосейн Амир Абдолахян.

Министърът добави, че Западът също се стреми да "неутрализира" Китай заедно с Русия. „Китайските приятели добре знаят, че те също вече са идентифицирани в документите на НАТО като конкуренти и дългосрочни противници, които също трябва да бъдат неутрализирани. Следователно Русия, Иран, Китай и много други страни категорично се противопоставят на опитите за установяване на западна хегемония завинаги, както се опитват да направят Вашингтон и неговите поддръжници", заяви Лавров.

„Винаги сме били готови за това мирно уреждане. Не сме виновни, че Украйна прекъсна собствената си инициатива през април след резултатите от кръга от преговори в Истанбул. И като цяло въпросите за това как да се спре този конфликт трябва да бъдат адресирани не към Иран, не към Русия, не към Китай, а към онези западни фигури, разбира се, киевският режим, които ежедневно в различни формати заявяват, че войната не може да бъде спряна сега", коментира Лавров.