Рябков: Москва ще продължи да уведомява за изстрелванията на ракети на доброволна основа
Секция: Русия
30 Март 2023 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рябков: Москва ще продължи да уведомява за изстрелванията на ракети на доброволна основа

/КРОСС/ Всички видове обмен на информация в рамките на Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) бяха преустановени от Москва, но на доброволна основа руската страна ще продължи да уведомява САЩ за изстрелванията на ракети. Това каза пред репортери в четвъртък заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

"От политическа и правна гледна точка ситуацията е такава, че всички видове обмен на информация, както и други елементи на дейностите по проверка в съответствие със СТАРТ, са преустановени от нас. Но, както беше обявено още през февруари, на доброволна основа Руската федерация ще се придържа към централните количествени ограничения на СТАРТ, установени в договора СТАРТ, а също така ще продължи да изпълнява споразумението от 1988 г. за обмен на уведомления за изстрелване на ракети", каза още Рябков.

Рябков отбеляза, че САЩ нарушават задълженията си по СТАРТ, като отказват да уведомяват за изстрелвания.

"И устно казахме, и писмено им предадохме нашата позиция под формата на нота. И тук няма никакви неясноти", подчерта Рябков.

"Ако те в рамките на техните процедури, които, както разбирам, се различават от нашите, спряха изцяло или частично, което също е възможно, изпълнението на договора, тогава вероятно те ще имат право да не ни изпращат уведомления. Но тъй като те не са направили това, ние изхождаме от факта, че те, с решението си да не ни предадат данните си като част от така наречения полугодишен обмен, са нарушили задълженията си по Новия СТАРТ."