НПМ при БАН ще отбележи Международния ден на птиците
Секция: Наука
01 Април 2023 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НПМ при БАН ще отбележи Международния ден на птиците

/КРОСС/ Националният природонаучен музей при Българската академия на науките (НПМ-БАН) ще отбележи Международния ден на птиците - 1-ви април, съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това информират от НПМ-БАН в своята Фейсбук страница.

Учените и природозащитниците са подготвили специална игра "Градски птици в музея" за посетителите на музея. Участниците ще трябва да открият в експозиция 31 вида от птиците, обитаващи парковете и зелените площи в София. За успешно справяне със задачата са предвидени и награди. Птичето царство е разположено в две от залите на втория етаж в музея, посочват от научната институция.

Международния ден на птиците, който се отбелязва на 1-ви април, е един от най-старите празници в екологичния календар и е обявен по силата на Конвенцията за защита на редките птици още през 1906 г. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхраняването на дивата природа на планетата ни.

В София могат да се наблюдават 312 вида птици, което е повече от половината от общо 420 вида, установени в страната ни, напомнят от НПМ-БАН.