Днес е своеобразен празник за град Габрово
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Април 2023 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е своеобразен празник за град Габрово

/КРОСС/ Изложба на един непознат на пръв поглед човек - името му е Сава Попов. Той е издател на вестник „Стършел" от 1941 година, на книгата за Хитър Петър. Заедно с карикатуриста Илия Бешков има славно минало, посочено именно в тази изложба. Намесена е политика, защото „Стършел" и бил трибуна за хумор, сатира и критика.

Маргарита Доровска е завършила Кралския колеж по изкуствата в Лондон, но вече седем години е в Габрово. Избира България и града на хумора.

Маргарита Доровска вече е изградила нов облик на емблематичното за страната ни място, което днес навършва 51 години. Освен на хумора, повечето хора забравят, че Домът е и на сатирата. „Карикатурата и сатирата са лакмус за времето. Те са контекстуално базирани и са чудесен начин да илюстрираме времето, в което се намираме", смята Доровска.

Стирата в Габрово е била подложена и на гонение от властта, няколко години преди да бъде създаден този Дом. Случаят носи името „Люти чушки" и е с автор Радой Ралин. Скандалът е заради карикатура на прасе. В нея управляващите са разпознали подписа на бившия Първи главен секретар на партията.

Тук миналото има своя живот в експозициите, които с времето стават все по-модерни. Едно е ясно - изкуственият интелект няма чувство за хумор. И не разбира от сатира. Или поне така е засега.

Нова телевизия, „Събуди се"