Богдан Милчев: МВР отчита дейността си чрез обявяване на заловени нарушители на пътя
Секция: Анализи
01 Април 2023 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богдан Милчев: МВР отчита дейността си чрез обявяване на заловени нарушители на пътя

/КРОСС/ Всеки път, когато имаме обществен натиск върху държавните институции във връзка с пътнотранспортния травматизъм, те реагират, като увеличават глобите и наказанията. Обаче накрая резултатът показва, че и жертвите се увеличават. Това каза директорът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той цитира статистически данни от началото на годината, според които загиналите са с 13 спрямо миналата година - 109, а тежко ранените са 305 повече. „Тази мярка, която МВР предприема, е изключително погрешно. То ще задълбочи проблема, няма да го реши. Точковата система е създадена с цел да се въздейства върху системните нарушители, които правят определени тежки нарушения. Оказва се, че за 2022 г. в София са взети шофьорските книжки само на петима човека заради липса на точки. Това означава, че ние имаме петима системни нарушители в София", коментира Милчев.

Той посочи, че МВР няма статистика за системните нарушители в страната. Според данни на международна компания системните нарушители в България са около 20 000 души. „Т.е. всяка година ние трябва да взимаме на 20 000 човека шофьорските книжки. Това означава, че процедурата на тази точкова система е порочна. Всяка година имаш право по закон да възстановяваш по 12 точки, т.е. докато обжалваш постановлението, ти си възстановяваш точките. Не е тайна, че възстановяването на точки става срещу 100 лева. Това е един омагьосан кръг, който захранва автошколите и корупцията", обясни Милчев.

По думите му МВР отчита дейността си чрез обявяване на заловени нарушители.

„В началото на 90-те години е създадена една много тежка хранителна верига, която се захранва от жертвите по пътищата. В нея участват адвокатски кантори, неправителствени организации, държавни служители и колкото повече се вдигат глобите, толкова повече се увеличават и жертвите. Основната причина е именно корупционната среда, в която функционираме, и отказът ние да се преборим с нея. Единственото решение е допускане на обществения контрол. Това означава дейността на държавните институции да стане прозрачна", заяви още Богдан Милчев.