Ст. комисар Владимир Димитров: Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Април 2023 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ст. комисар Владимир Димитров: Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС

/КРОСС/ Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС. Те са безпочвени и фалшиви. Това каза старши комисар Владимир Димитров - директор на дирекция „Киберпрестъпност" в ГДБОП в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите на специалиста това личало от броя заплахи и от факта, че е използван интернет преводач за отправянето им.

Бомбените заплахи от началото на седмицата се разследват с помощта на международни партньори, включително ФБР. Случаите са поети от СГС и Столичното следствие, обясни той. „На базата на лингвистичен и психологически анализ, на базата на това, че е използван интернет преводач за текста, стигаме до извода, че става въпрос за хибридни атаки извън ЕС. Не мога да конкретизирам държави. По-скоро е ограничен кръг от лица - един или двама човека", заяви той.

Според комисар Димитров е очевидно, че има някаква връзка с това, че заплахите са насочени към места, в които има изборни секции. „Цели се да се всее смут и страх в населението", допълни той.

Директорът на дирекция „Киберпрестъпност" в ГДБОП увери, че до момента няма данни да се готви хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден. „Дори да се получи някакъв сигнал, на практика той ще е безпочвен. Изборният процес няма да спре, тъй като сградата вече се охранява. Хиляди колеги от МВР в момента участват в охраната на изборния процес и в охранението на бюлетините", посочи той.

Старши комисар Димитров обясни, че задържаното вчера 17-годишно момче от София през последните 3 дни младежът е изпратил десетки сигнали в цялата страна за бомбени заплахи до училища и полицейски управления. „Неговите обяснения бяха, че просто не му се е ходело на училище", обясни старши комисар Димитров.

Киберсигурността е задължение не само на службите за сигурност, но и на всеки гражданин и всяка фирма. „Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция сам да преценява как да настрои своя интернет сайт или своите имейли, което е пропуск. Според мен трябва да има единна държавна структура, която да предоставя тази услуга за държавните предприятия", категоричен беше той.

От няколко седмици „Киберпрестъпност" от отдел в ГДБОП вече функционира като дирекция. Увеличава се почти двойно и щатът на служителите, заяви още ръководителят на Дирекцията.