Николов: Човекът днес е по-зависим от технологиите, които отнемат независимостта му
Секция: Интервюта
02 Април 2023 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николов: Човекът днес е по-зависим от технологиите, които отнемат независимостта му "В мигове на общо разколебаване, хората се сплотяват", обясни той

/КРОСС/ „Съвременният човек е много по-зависим от технологиите, които също му отнемат тази независимост. В мигове на общо разколебаване, хората се сплотяват. Балоните на мрежата капсулират, а не обединяват. И най-лошото, и най-доброто може да намери съмишленици". Това заяви философът Тони Николов, известен в амплоато си на журналист и публицист в предаването „Офанзива" на NOVA NEWS.

В коментар за философите, той обясни, че Декарт прави поврат. „Той преобръща съвременната мисъл, връщайки я към основанието за тази мисъл, в което има едно „аз съм" - „мисля, следователно съществувам" или съм". Важно е мисълта да не се случва само през един определен ден в годината. Самата идея за това, че „аз съм", човекът рядко казва: „аз".

В Деня за размисъл Николов разказа за сблъсък на философията между Декарт и Хосе Ортега и Гасет за търсенето и казването на истината.

В коментар на „Бунтът на масите" от Хосе Ортега-и-Гасет Николов обясни и удобството да си част от масата. „Въпросът е дали в 21-ви век този индивидуализиран, постмодерен човек ще допусне да тръгне в посока", каза Николов.

По думите му елитите не виждат малкото, а обикновеният човек не вижда голямото.