Първи гласуваха българите в Нова Зеландия и Австралия
Секция: СВЯТ
02 Април 2023 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи гласуваха българите в Нова Зеландия и Австралия Последни на изборите за 49-ия парламент ще гласуват българите в Северна и Южна Америка, където все още е нощ

/КРОСС/ Изборният ден в Австралия и Нова Зеландия започна. Точно в 22:00 ч. българско време тази вечер (7:00 ч. местно време) избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за Народно събрание.

Това са първите две секции зад граница, в които започна изборният ден, предаде Nova.Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6 часа българско време в понеделник, 3 април.

"Избирателната активност е сравнително слаба, сравнение с изборите през октомври 2022 г., когато отчитахме 40% спад в общата изборна активност на българите в Мелбърн", каза Манчо Манчев, член на избирателна комисия в Австралия.

Той увери, че хората са позитивни и изборният ден протича спокойно.

Последни на изборите за 49-ия парламент ще гласуват българите в Северна и Южна Америка, където все още е нощ. В Чикаго живее най-голямата българска общност.

В САЩ има 56 избирателни секции. Това е с една повече от предходните избори. В Канада секциите са 16.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.