Проф. Росен Стоянов: Прогнозирам правителство на сговора
Секция: Анализи
02 Април 2023 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Росен Стоянов: Прогнозирам правителство на сговора

/КРОСС/ В последния месец се наслушах на празно говорене, стереотипизиране и същото, което слушахме в последните четири-пет кампании. Не съм голям оптимист, че може да се роди нещо по-различно след днешните избори. Това каза политическият анализатор проф. Росен Стоянов в предаването „Време за избор" по бТВ.

Разпределението и съотношението в следващия парламент не зависят от избирателната активност, смята той. „Лично аз прогнозирам правителство на сговора. Когато говорим за сговор, става дума за договорки и надали това ще е в полза на тези, които днес гласуват", коментира Стоянов.

Според историка Явор Сидеров нищо в посланията и структурата на българския политически живот не се е променило, за да можем да очакваме различен резултат на тези избори.

Избирателната активност по думите му е индикатор за здравето на политическия живот в страната и за доверието между гласоподавателите и политическите партии, но тя не може да развърже възела, допълни той. „Единственият възможен изход от ситуацията е коалиция и това, което остава да видим, е дали тя ще бъде принципна или сговор", заяви Сидеров.

Това, че България не може да произведе редовен парламент на четири поредни избора, е признак за политическа криза, но в никакъв случай не е основание и повод за разговори за смяна на конституционната форма на управление, категоричен бе Сидеров.