Gemcorp Capital стартира платформа за преход на Milele Energy за 150 милиона долара
Секция: СВЯТ
03 Април 2023 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Gemcorp Capital стартира платформа за преход на Milele Energy за 150 милиона долара

/КРОСС/ Gemcorp Capital Management Limited обяви значителна капиталова инвестиция в Milele Energy, платформа за чиста енергия, която ще бъде със седалище в Найроби, Кения. Milele се фокусира върху разработването, придобиването и оптимизирането на активи за чиста енергия в Африка на юг от Сахара.

Първоначалната инвестиция включва финансиране за планираното придобиване от страна на Milele на значителен дял в най-големия вятърен парк в Африка - проектът за вятърна енергия на езерото Туркана в Кения - с допълнителни планове за значително разширяване на производствения капацитет от наличните вятърни и слънчеви ресурси. Всяка от инвестициите на Milele ще има за цел да създаде стотици преки работни места по време на строителството и потенциално няколко хиляди непреки работни места чрез предоставяне на чиста и евтина зелена електроенергия, която да задвижва индустриалния растеж на Кения.

Инициативата беше официално обявена на бизнес срещата на високо равнище на AmCham на 30 март в Кения, на която присъстваха президентът на Кения Уилям Руто, посланикът на САЩ в Кения Мег Уитман, председателят на Milele Джей Айрланд, главният изпълнителен директор на Milele Ерик Гранског и мениджърът на портфолиото за чиста енергия на Gemcorp Capital Пранав Хамар.

От 2019 г. насам проектът за вятърна енергия на езерото Туркана доставя до 30% от електроенергията на страната, създавайки работни места за над 320 служители, от които 85% са от местната общност и 99% от Кения. Като най-големият вятърен парк в Африка, проектът използва вятърен ресурс, който се нарежда сред първите 0,1% в света, което го прави един от най-продуктивните вятърни паркове в света, с възможности за разширяване, способни да произвеждат няколко гигавата и да отговорят на повишаващото се търсенето на енергия в Кения.

Milele Energy се ръководи от трима бивши ръководители на General Electric Africa с повече от 50 години кумулативен опит в африканския енергиен сектор. Компанията е основана през 2019 г. от Ерик Гранског, главен изпълнителен директор на компанията и бивш управляващ директор на General Electric Capital - Африка. Мениджърският екип на Milele Energy включва председателя Джей Айрланд, бивш главен изпълнителен директор на General Electric Africa и управляващия директор Мишел ван дер Вестхуицен, която е бивш ръководител на развитието на General Electric Power - Африка.


Инвестицията на Gemcorp Capital ще подкрепи изпълнението от страна на Milele Energy на серия от стратегически важни енергийни инфраструктурни проекти в цяла Африка с обща мощност над 500 мегавата, обхващащи както възобновяеми технологии, така и приложенияот типа "газ за базово натоварване".

Главният изпълнителен директор на Gemcorp Capital Атанас Бостанджиев заяви: "Изключително сме развълнувани да направим тази инвестиция в Milele Energy, чиято мисия да набавя инвестиции за задоволяване на нарастващото търсене на енергия в Африка по надежден и отговорен начин, е в пълно съответствие с нашата собствена мисия. Вятърният проект на езерото Туркана има ключов принос към портфолиото от зелени енергийни мощности в Кения; той осигурява до 30% от електроенергията, произведена през 2022 г. Радваме се, че сме в челните редици на захранването с енергия на тази икономика, която има огромен потенциал за индустриално развитие и растеж, който ще предостави възможности за нарастващото население на страната."

Председателят на Milele Energy Джей Айрланд заяви: "Инвестицията на Gemcorp в Milele е кулминация на почти четири години усилия за създаване на нова енергийна компания, базирана в Африка, която да захранва с енергия бъдещето й. Тя има най-младото и най-бързо растящо население в света: 70% от жителите на Африка на юг от Сахара са на възраст под 30 години. До 2050 г. една четвърт от хората по света ще бъдат африканци, с над 500 милиона домакинства и нарастваща средна класа, което ще даде тласък на потребителските разходи. Мисията на Milele е да отключи големия потенциал за чиста енергия на Африка, за да отговори на огромните енергийни нужди на континента по евтин, устойчив и отговорен начин."