Поредна успешна Световна купа у нас
Секция: СПОРТ
03 Април 2023 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Поредна успешна Световна купа у нас

/КРОСС/ „Неделята беше един много емоционален ден, изпълнен с всякакви емоции, но най-вече позитивни, особено след финала на бухалки. Стили грабна златото, а Ева среброто. Публиката буквално експлодира. Въздухът в залата се наелектризира до краен предел. Колегите от другите държави искрено ме поздравяваха за успеха!“, с тези думи на президента на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева най-добре показват възторга от завършилия кръг от Световната купа, проведен в „Арена София“ от 31 март до 2 април. Зрителите в залата се насладиха на съчетанията на общо 51 индивидуални състезателки и 12 ансамбъла от над 40 държави.

Palms Bet бе официален партньор на Световната купа, а сътрудничеството на компанията с БФХГ за пореден се оказа повече от успешно. Показател за това са поредните шест отличия на родните ни гимнастички – пет златни и един сребърен медал. Стилияна Николова завоюва 4 златни отличия. След спечелената титла в многобоя в събота, вчера тя добави още три титли във финалите на обръч, топка и бухалки. Стили получи своя златен медал на обръч от г-жа Роси МакКий - учредител на фондация „Спорт в България", а г-н Лъчезар Петров зарадва победителката в надпреварата на лента при жените - узбекистанката Тахмина Икромова. Другата ни представителка - Ева Брезалиева се класира на престижното шесто място в многобоя, а във финала на бухалки се поздрави със среброто. Отличен старт и за възпитаничките на Весела Димитрова.

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова завоюваха абсолютната титла в многобоя на Световната купа в София. Тези успехи отново карат почитателите на този спорт у нас да вярват, че на Олимпийските игри в Париж през 2024 година родните грации могат да ни зарадват със злато.

Ева Брезалиева, пък затвърди максимата „че българките са и най-красиви, и са най-добри!“ като спечели приза „Кралица на Световната купа в София“. Короната ѝ бе връчена след гласуване от българските и международни спортни журналисти и фотографи. Нейни подгласнички станаха Милена Балдасари от Италия и Барбара Домингос от Бразилия.

Следващата международна проява, включваща сътрудничеството между БФХГ и Palms Bet, е Международният турнир по художествена гимнастика „София къп“. Той е с награден фонд 20 000 евро и ще се проведе от 7 до 9 април в зала „София“. В него ще участват рекорден брой ансамбли и гимнастички от 31 държави. В столицата ни ще пристигнат грации от Бразилия, Канада, Израел, Германия, Азербайджан, Япония, Австралия, Мексико, САЩ, Пуерто Рико, Испания и други. В индивидуалната надпревара са заявени 65 състезателки. Освен тях сили ще премерят още 14 ансамбъла при девойките и 72 девойки индивидуално.