Патриарх Неофит: Нека мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас
Секция: Православие
09 Април 2023 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: Нека мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас

/КРОСС/ "Нека мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!". Това пожела патриарх Неофит на миряните по време на светата литургия по случай Цветница.

Патриархът прочете слово пред събралите се вярващи в катедралния храм "Св. Александър Невски". 

"Обични в Господа братя и сестри,

В последния неделен ден, предшестващ Христовото Възкресение, отбелязваме едно от най-паметните събития от земния живот на нашия Спасител. Днес Господ влиза в Светия град - Йерусалим, за да завърши Своето богочовешко дело. Пред нас е седмицата, през която Той ще изпълни докрай волята на Своя и наш Небесен Отец, принасяйки Себе Си в жертва „за живота на света" (Иоан 6:51). Днес е посрещнат от йерусалимските жители с „осана", за да бъде само няколко дни по-късно осъден - отново от тях - и предаден на мъчения и кръстна смърт. Но както скръбта и болката на Неговата Всесвета майка, на апостолите и на всички Негови ученици съвсем скоро ще бъде и наша скръб, по същия начин в днешния ден радостта на йерусалимци е и наша радост.

Тази радост е по детски чиста и невинна. Това е радостта на „... децата, които викаха в храма думаха: осана Сину Давидову" (Мат. 21:15). Тази чиста радост се таи дълбоко в човешкото сърце, което винаги помни Бога и в което надеждата е винаги жива, „защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий" (Рим. 5:5). Тази е радостта, с която и ние днес с благодарност отваряме сърцата си, за да сторим там място на посетилия ни свише - за да ни дарува Своето спасение - Господ. С любов да отвърнем на безграничната и всеопрощаваща божествена любов, с която пръв Той ни възлюби, да Му се поклоним и да възкликнем, заедно с йерусалимците: „Благословен Идещият в име Господне! осана във висините!" (Мат. 21:9).

Тази истинска и неподправена радост трябва да съпътства всякога живота ни като християни, защото не можем да носим името Христово и да нямаме радостта, както ни призовава и апостолът: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се" (Фил. 4:4).

Броени дни преди Празника на празниците - пресветлото Христово Възкресение - светата Църква ни призовава към размисъл над трагедията на богоотстъпничеството, но също и към още по-дълбоко и осъзнато вникване в тайната на Божията любов към човека - любов, чийто скъпоценен плод е Въплъщението и въчовечаването на Сина Божи, което е по воля Божия: „заради нас човеците, и заради нашето спасение" (Символ на вярата, 3).

Днес в изпълнение на пророчествата Богочовекът Господ наш Иисус Христос влиза в Светия град „праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле" (Зах. 9:9; срв. Мат. 21:5). Нека според силите си се стремим и ние към праведността и кротостта Му - такива, каквито Той пръв ни ги е засвидетелствал, понеже, както Сам Той ни говори от светото Евангелие, блажени са „кротките, защото те ще наследят земята" (Мат. 5:5).

Днес, влизайки в Йерусалим, Той отново се обръща към всекиго от нас и призовава: „... вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце" (Мат. 11:29). Нека подражаваме на смирението, което Сам Той пръв ни показа и което ни завеща, защото, както изповядва и Всесветата Божия майка, нашият Бог е Този, Който „свали силни от престоли и въздигна смирени" (Лука 1:52).

Най-много от всичко обаче Господ влиза днес в Светия Сион, за да изпълни докрай заповедта за любовта, която заповед и Сам Той ни завеща (срв. Иоан 13:34), и да завърши всичко онова, заради което беше и дошъл: „да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Да ни засвидетелства по най-категоричен начин - със страданията и кръстната Си смърт - съвършената божествена любов и великата Божия милост към всеки човек: „Защото не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние" (Мат. 9:13). Да ни нарече Свои „приятели" (срв. Иоан 15:13-15) и да ни дарува божествената благодат и Своя мир: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава" (Иоан 14:27).

Братя и сестри,

Нека бъдем достойни за този велик божествен дар към нас, своеволните и нерадиви, ала винаги обичани от Бога Негови чеда. С делата си да свидетелстваме за извършеното от Христа Иисуса наше изкупление и спасение, да живеем с любов към Бога и ближния, в смирение и покорство към Божията воля, за да наследим и Неговото вечно Царство.

Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!"