Коронацията на крал Чарлз III ще е с три корони, две каляски и по-кратък маршрут
Секция: СВЯТ
10 Април 2023 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронацията на крал Чарлз III ще е с три корони, две каляски и по-кратък маршрут

/КРОСС/ Крал Чарлз ще измине по-кратък път до Уестминстърското абатство за коронацията си, съкращавайки маршрута на шествието, което следва майка му през 1953 г., тъй като се стреми към по-скромно събитие, включващо някои модерни щрихи, съобщават от Бъкингамския дворец.

По-скромната церемонията на 6 май все пак ще бъде пропита от древни традиции и ще бъде окичена с кралски регалии. Тя обаче ще включва и собствено емоджи по поръчка, отразяващ първата британска коронация в ерата на социалните мрежи. Преди 70 години коронацията на кралица Елизабет Втора е първата, предавана по телевизията.

В разрез с традицията Чарлз и кралицата консорт Камила ще излязат от Бъкингамския дворец в теглената от коне позлатена черна държавна каляска, направена за диамантения юбилей на трона на кралица Елизабет Втора. Превозното средство разполага с отопление, климатик, електрически прозорци и система за окачване, която ще осигури по-удобно пътуване на Чарлз от това на майка му за възкачването й на трона.

Маршрутът от 2 кm е малко по-къс от този, по който Елизабет стига до кралската църква. Шествието ще премине през Адмиралтейската арка, покрай площад "Трафалгар" и статуята на Чарлз Първи - монархът, обезглавен през 1649 г., покрай сградата на парламента, преди да пристигне за религиозната служба в 11.00 часа сутринта.

Макар и да иска да покаже, че монархията все още е актуална в съвременна, мултикултурна Великобритания, Чарлз обяви плановете си да ограничи институцията. Очаква се коронацията да отрази това с по-кратка и не толкова екстравагантна церемония в сравнение с тричасовата служба, с която е коронясана Елизабет Втора.

И все пак голяма част от безценните кралски регалии, използвани от векове, ще бъдат част от коронацията както на Чарлз, така и на Камила, включително пет символични меча, два скиптъра и пръстен на суверена със сапфир и рубинен кръст, инкрустиран с диаманти.

Камила, която ще носи короната на кралица Мария, ще държи спорен скиптър, изработен от слонова кост. Във Великобритания има почти пълна забрана за търговия с продукти от слонова кост, а престолонаследникът принц Уилям води кампания срещу незаконния трафик на части от животни.

По време на тържествената церемония, водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, Чарлз ще бъде коронясан за крал с короната на Свети Едуард - централен елемент от Скъпоценностите на короната, разглеждани от милиони хора всяка година в Лондонската кула.