Доброволци засадиха 2600 фиданки от инициативата „Новата гора на София" край село Негован
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Април 2023 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доброволци засадиха 2600 фиданки от инициативата „Новата гора на София" край село Негован

/КРОСС/ Общо 2600 фиданки от вида дъб засадиха доброволци и представители на Столична община за първите дни от инициативата "Новата гора на София - с. Негован".

Тя стартира на 7 април с участието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Планира се през пролетния залесителен сезон да бъдат засадени 20 000 фиданки, съобщават от Столична община.

Целта на залесителната инициатива е оформянето на зелен пояс на града. Залесяването е по идея на кмета на София", която стартира през 2017 г. със засаждане на дървета до сметището в „Суходол", където 100 000 фиданки вече са млада гора.

Посадъчният материал и уредите за засаждане на гората край с. Негован се осигуряват от Столична община на място - фиданки от широколистни видове (основно цер), лопати и ръкавици. Дейностите по залесяване се извършват със съдействието на лесовъдите от Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори". Всеки доброволец, желаещ да се включи, може да го направи до 14 май, всяка събота и неделя (без официалните празници), в часовия диапазон от 9:00 ч. до 16:00 ч.

За удобството на доброволците през периода на кампанията Столична община открива временна спирка „Новата гора на София - 2" на крайградска автобусна линия № 20 за достъп до терена в землището на с. Негован, която тръгва от площад „Лъвов мост".