Най-малко 25 мигранти загинаха, а още 15 души са в неизвестност край бреговете на Тунис
Секция: СВЯТ
14 Април 2023 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 25 мигранти загинаха, а още 15 души са в неизвестност край бреговете на Тунис

/КРОСС/ Най-малко 25 мигранти от Африка загинаха, а още 15 души са в неизвестност, след като лодка, превозваща ги към Европа, потъна в Средиземно море край бреговете на Тунис, съобщиха властите в страната, предаде Асошиейтед прес.

Тунизийската брегова охрана е извадила телата на 15 души изпод лодката, която се обърнала близо до крайбрежието на град Сфакс, пристанище в източната част на централен Тунис, съобщи местната прокуратура.

Предишният ден бреговата охрана е открила други 10 тела и е спасила 72 мигранти от потъналия плавателен съд. По разкази на оцелели между 15 и 20 души, които са били на лодката, все още са в неизвестност.

Почти всички загинали или спасени са от Субсахарска Африка.

През последните седмици зачестиха опитите за нелегална миграция от тунизийския бряг към бреговете на Италия, при което десетки хора загинаха, а много се водят за изчезнали. Според Международната организация по миграция централната част на Средиземно море е най-опасният миграционен маршрут в света.

Европейските държави разчитат на страните от Северна Африка да контролират миграцията, а вчера Италия обеща на Тунис множество инвестиции и помощ при преговорите за отпускане на помощ от Международния валутен фонд, тъй като италианското правителство се стреми да намали броя на пристигащите в страната мигранти.

Напрежението около миграцията тази година в Тунис се повиши, след като президентът Каис Сайед разпореди да се вземат строги мерки срещу мигрантите от Субсахарска Африка. Коментарите му разпалиха расистки настроения и обиди, насочени срещу чернокожите в Тунис, и предизвикаха международни критики и загриженост.