Явор Асьов: Най-важно е режимът на хранене да бъде постоянен и да се превърне в начин на живот
Секция: Здраве
14 Април 2023 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Асьов: Най-важно е режимът на хранене да бъде постоянен и да се превърне в начин на живот

/КРОСС/  След преяждането с козунаци, курабии и агнешко, как да влезем във форма след празниците? Ендокринологът д-р Явор Асьов – с полезни съвети за балансираното хранене.

Главният асистент в клиниката по ендокринология към „Александровска” болница подчерта в студиото на „Здравей, България”, че правилната консумацията е най-важна за здравето. По думите му едно яйце през ден е здравословната норма за повечето хора. Ако се съберат повечко яйца, после седмица-два – без яйца, препоръча д-р Асьов. Той посочи, че не се изисква специално захранване след великденския пост.

Ендокринологът коментира и ползите от лечебния глад. По думите му т. нар. йо-йо ефект е по-нездравословен, отколкото поддържането на висока телесна маса. Най-важно е режимът на хранене да бъде постоянен и да се превърне в начин на живот, категоричен е специалистът.

Той разби митовете, че прясно изцедените плодови сокове и ядките са много диетични. С фрешовете човек приема много повече захар, отколкото ако изяде един плод. Ядките пък съдържат много калории заради високата си мазнинност.