Водата в океаните може да се е появила директно на Земята
Секция: Наука
14 Април 2023 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водата в океаните може да се е появила директно на Земята

/КРОСС/ Смята се, че по-голямата част от водата на нашата планета е донесена от небесни тела. Но нови симулации показали, че тя може да се е образувала на Земята. За необходимите химични реакции е достатъчен сравнително кратък срок, през който тя може да е задържала водород в своята атмосфера.

Безспорна е ролята, която водата играе във формирането на кората на нашата планета и съществуването на живот на нея. Все още обаче не знаем точно откъде се е появило толкова голямо количество влага. Земята се е формирала във вътрешните области на Слънчевата система, по-близо до „линията на замръзване", където водата не може да се превърне във вечен лед, и лесно да се отнесе от високите температури и радиацията. Неслучайно много астероиди, появили се в тази епоха, показват изненадващо близък състав, с изключение на пълното отсъствие на вода.

Според най-популярната днес хипотеза причината за този парадокс е, че влагата е донесена на Земята след формирането на планетата, в процеса на продължителна и активна бомбардировка от богати на лед небесни тела. Има обаче и друго предположение, според което тя се е образувала тук, поради химични реакции, протичащи на младата планета. Такава възможност е демонстрирана от новата работа на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, чиято статия е публикувана в списание Nature.

Действително наблюденията на далечни екзопланети показват, че много тела, които са само няколко пъти по-големи от Земята, имат богата на водород атмосфера. Ако те достигнат размерите на мини-Нептуни, тогава такава атмосфера може да се задържи достатъчно дълго. По-малките планети бързо губят летлив водород и едва впоследствие образуват вторични атмосфери, пълни с други газове. И все пак това позволява да се предположи, че младата Земя за известно време също е имала богата на водород атмосфера.

Затова Едуард Йънг и неговите съавтори разгледали какви химични процеси може да са се развили на нашата планета за този кратък период от порядъка на десетки милиони години, докато тя е задържала водород в атмосферата. Моделът отчита високата температура от покритата с разтопена магма повърхност, наличието на различни химикали в кората, включително желязо, силикати, натриеви оксиди, метан, кислород, въглероден диоксид и т.н., под плътен слой от водород, създало допълнителен мощен парников ефект.

Авторите отбелязват, че такъв модел е доста устойчив към различни начални условия. Образуването на вода по същата схема е възможно и при други температури и размери на небесното тяло, докато то не стане твърде малко (което може да обясни липсата на влага на Марс). Освен това при определени обстоятелства на младата Земя може да се е образувала много повече вода, отколкото има днес. Може би част от нея е била загубена в резултат на разпад под действието на слънчевата радиация и мащабни удари на небесни тела, включително този, който е довел до появата на Луната.