Влиза в сила сезонната забрана за улов на риба
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Април 2023 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Влиза в сила сезонната забрана за улов на риба

/КРОСС/ Със заповед на министъра на земеделието Явор Гечев, влиза в сила забраната за улов на риба и други водни организми през размножителния им период от 15 април. Тя ще важи за териториите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се въвежда поетапно за различните местообитания и видове риба, уточняват от земеделското министерство.

От 15 април до 15 юни 2023 г., уловът на калкан в Черно море е забранен. По време на размножителния му период се забранява всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и първа продажба.

От 1 до 30 май 2023 г. се забранява уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав.

В периода от 15 април до 15 май 2023 г. е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на даляните, в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост 1 км от бреговата линия.

От 15 април до 31 май е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, а за рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната ще важи за периода от 1 май до 15 юни.

За целия период на забраната няма да се допуска използването на едностенни мрежи, с размер на окото по-малък от 36 мм във водите на р. Дунав, дънни хрилни мрежи, с размер на окото по-малък от 400 мм във водите на Черно море и мрежени риболовни уреди, с размер на окото по-малък от 22 мм във водите на Черно море.

По време на действието на забраната ще има водни обекти на територията на страната, в които любителският риболов ще бъде разрешен. Те са описани подробно в заповедта на министъра.

Инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и тази година ще следят стриктно за спазването на забраната.