Пред катедралата "Св. Александър Невски" патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и благослови българите
Секция: Православие
16 Април 2023 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пред катедралата "Св. Александър Невски" патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и благослови българите

/КРОСС/ Пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възвести Христовото Възкресение и отправи благословение: Благодатта и мирът на Възкръсналия Христос да бъдат над всички нас.

Патриарх Неофит прочете и евангелския разказ от свети евангелист Матей за Възкресението на Божия син - Иисус Христос.

Точно в полунощ Негово Светейшество поздрави три пъти с "Христос воскресе!" вярващите на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Прозвучаха също Евангелието и тропарът за Възкресението, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Воистину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски".

След това главният секретар на Светия синод Мелнишкият епископ Герасим прочете патриаршеското и синодално Пасхално послание за Възкресение Христово към българския народ, което по-рано днес БТА публикува.

"Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, радостната вест за Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и тържеството на живота сгрява сърцата и просвещава умовете ни, прогонва далеч от нас всяка тревога, мъка и отчаяние, укрепва и утвърждава вярата ни, и озарени от Светлината на Възкресението, ние отново ликуваме с пасхалния поздрав: Христос Воскресе!", се казва в посланието на българския патриарх и на митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

"Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство, на онази съвършена любов, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението.

Отечески всесърдечно поздравяваме всички чеда на светата ни Православна църква, в Родината и далеч от нея, с благопожелание за чиста и светла пасхална радост! Мирът и благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител наш Иисус Христос да бъдат с всички вас! Честито Възкресение Христово! Христос Воскресе", с това благословение завърши посланието на българския патриарх Неофит и на митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП.

На богослужението присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, както и служебният министър-председател Гълъб Донев със съпругата му. Сред дошлите на празничното Пасхално богослужение бяха служебният министър на културата Найден Тодоров, Емил Велинов - началник на отдела "Протокол" в Светия синод на БПЦ-БП, Румен Петков, д-р Любомир Спасов и други. В патриаршеската катедрала и извън нея имаше много вярващи. Сред тях бяха и семейства със своите деца.

Малко преди 19:30 ч. тази вечер на летището в София кацна правителственият самолет, с който пътува до Божи гроб българската църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан. Делегацията донесе от Йерусалим Благодатния огън, който днес следобед бе измолен от йерусалимския патриарх в храма "Възкресение Христово" на Божи гроб. Българската църковна делегация присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. На летището в София свещеници от епархиите на БПЦ-БП очакваха пристигането на самолета и на църковната делегация, пренасяща Благодатния огън, за да вземат частица от него и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

След това Благодатният огънят беше занесен от Мелнишкия епископ Герасим в Светия синод, в синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", откъдето с тържествено шествие беше пренесен до патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за празничното Пасхално богослужение. Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев първи запалиха своите свещи от Благодатния огън, който им даде Негово Светейшество патриарх Неофит.

След връщането в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна и празничната Света литургия за Възкресение Христово. Великден е най-големият празник за всички християни, наричан празник на празниците.