Путин поздрави православните християни и всички граждани на Русия за Великден
Секция: Русия
16 Април 2023 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин поздрави православните християни и всички граждани на Русия за Великден

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин поздрави православните християни и всички граждани на Руската федерация, празнуващи Великден - Светлото Христово Възкресение. Поздравлението е публикувано на сайта на Кремъл, съобщава ТАСС. Путин присъства на Великденската служба в храма "Христос Спасител" в Москва. Тържествен молебен в чест на празника отслужва патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

"Прекрасният, обичан празник Великден дава надежда на вярващите, вдъхновява за добри мисли и дела и служи за утвърждаване на високи морални идеали и ценности в обществото", се казва в поздравлението.

Президентът подчерта творческата и подвижническа дейност на Руската православна църква и други християнски деноминации, насочени към опазване на историческото и културно наследство, решаване на ключови обществени проблеми, укрепване на института на семейството, възпитание на младите хора, хармонизиране на междурелигиозните и междуетнически отношения. „Църквата винаги е била с хората, споделяйки техните радости и трудности.

И днес, изправена пред сериозни предизвикателства, тя активно участва в делата на милосърдието и благотворителността, помагайки на хората да намерят силна духовна опора", подчертава Путин.Руският президент присъства на Великденската служба в храм-паметника „Христос Спасител". Тържествен молебен в чест на празника отслужи Патриархът на Москва и цяла Рус Кирил. Путин се появи в храма около полунощ заедно с кмета на Москва Сергей Собянин.

Владимир Путин традиционно присъства на службите по време на големите църковни празници. Обикновено той празнува Коледа в църкви извън Московска област, но на Великден президентът по правило идва на богослужение в катедралата "Христос Спасител", посочва ТАСС. Само два пъти той е участвал във великденски тържества извън руската столица - през 2000 г. в Исакиевския събор в Санкт Петербург и през 2003 г. в храма "Св. Никола" в Душанбе, където беше на посещение. Путин пропусна великденската служба само веднъж - през 2020 г. заради пандемията от коронавирус (но запали свещ в параклиса в Ново-Огарьово).

Руският патриарх Кирил отслужи среднощната литургия за Възкресение Христово в московския катедрален храм "Христос Спасител", предадоха световните агенции. На литургията присъства и руският президент Владимир Путин, облечен с черен костюм, бяла риза и тъмночервена вратовръзка.Путин държеше свещ и се прекръсти няколко пъти по време на Светата литургия. Президентът присъства на светата литургия за Възкресение Христово и миналата година.

Преди началото на среднощната литургия за Възкресение Христово в московския катедрален храм "Христос Спасител" патриарх Кирил отправи призив към руснаците и украинците да направят всичко възможно за скорошно приключване на конфликта в Украйна.

"Днес в нашата руска историческа земя се случват трудни събития, може да се каже, междуособици. И днес се обръщам към руснаците и украинците, особено към тези, които са били въвлечени в този конфликт против волята си. Трябва да направим всичко, за да спрем този конфликт възможно най-бързо със силата на нашата молитва, нашите добри дела и нашите добри намерения.

За да може мирът и общият добър живот, братските отношения отново да обединят здраво и категорично нашите народи, които някога бяха един народ на единна Русия", каза патриархът, а обръщението му бе излъчено от катедралата "Христос Спасител" малко преди Великденската литургия. "Това ще бъде моята специална молитва днес и бих искал да помоля всички вас да се присъедините към тази молитва", добави той.В Киев пък в Киево-Печорската лавра пасхалното среднощно богослужение бе оглавено от предстоятеля на Украинската православна църква, митрополит Онуфрий.

Другата украинска църква - Православната църква на Украйна, проведе пасхално богослужение в манастира "Свети Архангел Михаил" в центъра на Киев.

В Украйна също бе доставена частица от Благодатния огън, който бе транспортиран със самолет първо до Румъния от Израел, а оттам по суша до Киев.