Проф. Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна Америка и древните народи на Балканите
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Април 2023 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна Америка и древните народи на Балканите

/КРОСС/ Проф. Николай Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна Америка и древните народи на Балканите, съобщи БТА.

През последните дни ученият продължава своето уникално пътешествие из Перу и Боливия. Целта му са околностите на великото езеро Титикака, намиращо се на повече от 3500 м надморска височина. Там се намират останките на велики цивилизации, съществували в първо хилядолетие след Хр.

Професорът успя да се запознае с Храма на Слънцето и светилището Пума-Пумке на културата Тиуака, където са запазени гигантските статуи на главния бог Виракоча и Богинята на земята Пачамама. Той наблюдава уникално явление, при което при залез слънчевите лъчи минават през каменен портал и попадат върху Свещения басейн на Великата богиня. Такова символично оплождане на земните недра е открито в Източните Родопи при Пещерата Утробата на тракийската Богиня Майка.

Проф. Овчаров изучава и първите паметници на инките по своя път към столицата им Куско и великия Мачу Пикчу. Това е Острова на Слънцето в центъра на езерото Титикака. Там има важен храм на инките от 14-15 век на мястото, където според легендата е роден Виракоча. Овчаров изследва и интересни некрополи от кръгли мавзолеи, правени още преди инките. Удивително е сходството с кръглите мавзолеи на Перперикон, открити преди няколко години. Това показва близостта на човешките религии, макар отдалечени на повече от 10 000 км.