Меглена Плугчиева :България вече е в тежка политическа криза, която преминава и в институционална
Секция: Анализи
23 Април 2023 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меглена Плугчиева :България вече е в тежка политическа криза, която преминава и в институционална

/КРОСС/ Бях поразена от факта, че на ротационен принцип за три месеца се избира председател на парламента. Това е някакво „джентълменско споразумение", което не фигурира в никакъв закон и в Конституцията. Това каза бившият вицепремиер Меглена Плугчиева в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите й има тотално противоречие в позициите на ПП и ДБ, които са категорични, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, но в същото време очакват подкрепа от всички политически партии с втория мандат. „Тук се вижда с просто око, че става дума за някаква грозна игра, но всичко това е за сметка на държавата", коментира Плугчиева.

България вече е в тежка политическа криза, която преминава и в институционална. „Имаме икономическа неяснота, бизнесът се лута, не знае какво предстои, какво го очаква. Ситуацията с бюджета и с финансите на държавата рязко са влошени. Наследството от управлението на ПП от 6 месеца е повече от тревожно. Инфлацията продължава да е висока. Енергийна политика и стратегия на страната няма", посочи тя.

Политическата криза в страната ни се отразява и върху имиджа ни сред европейските ни партньори. „Изглеждаме зле, ползваме с недоверие, с разочарование. Две години ние сме в непрекъсната предизборна кампания и непрекъснати избори. С такава държава никой не желае да разговаря сериозно или да поема някакви ангажименти. Кажете колко инвеститори са дошли в последните две години у нас. Ако преди тези инвестиции са формирали 27-28% от БВП, сега те са под 20%", посочи Плугчиева.