БАБХ: По време на великденските празници са открити нарушения в търговските вериги
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Април 2023 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ: По време на великденските празници са открити нарушения в търговските вериги

/КРОСС/ Текат засилени проверки на Агенцията по храните на границата, в търговските вериги и на пазарите. Част от тях са свързани с опита на държавата да намали цените и да прекрати нелоялните практики.

„Проверките по великденските празници показаха редица нарушения - продукти с изтекъл срок на годност, неправилно представяне на произхода на месо и неправилно съхранение на храната", уточни в ефира на „Събуди се" д-р Галя Викьова, заместник-изпълнителен директор на БАБХ. Тя обясни на зрителите, че печатът на българското месо е син, като пише BG, а на вносното е с червен. И допълни, че инспекциите ще продължат и по време на Гергьовден.  

За идеята „Свежо прясно мляко":

„Това е един проект за изисквания към млечните продукти. Все още се обсъжда. В него ще има определение какво точно е свежо прясно мляко и какъв ще бъде срокът му на годност", обясни Викьова.

Относно качеството на украинското зърно, тя каза следното:

„Извършва се документална и физическа проверка. Изпитват се различни показатели. Има освободени пратки. Лабораторните изпитвания не показват отклонения. При фитосанитарния контрол са установени 3 пратки с пшеница, в които е установено наличие на вредители - бръмбари".