Атанасова: Вероятно утре ще започнат лидерските срещи
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2023 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанасова: Вероятно утре ще започнат лидерските срещи

/КРОСС/ "Предстои лидерска среща. Най-важно е тези лидерски разговори да се водят преди връчване на мандата". Това заяви пред БНР Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"Лидерският разговор вероятно ще се случи до часове, предполагам утре. Това трябва да е съобразено с програмите на всички председатели на парламентарни групи. Трябва да има откровен разговор с всички лидери и политически групи в парламента. Изключително много предизвикателства има", коментира тя в предаването "Преди всички".

Всички варианти са възможни и всички варианти не са изчерпани, категорична бе тя. По думите й целта е стабилност и редовно правителство. Според нея все пак щети може би ще понесе всяка от партиите, но всички трябва да поемат този риск. Все пак се прояви разум и за кратко се забрави политическото его при формирането на работните екипи, отчете Десислава Атанасова.

"Това е първа стъпка за нормалност на политическия тон и за търсене на обща платформа, върху която да стъпят приоритетите за общо управление. След като тази стъпка беше направена, разговорът като че ли спря. Надявам се да е спрял за малко. Посоката, към която се стремим, не е отново противопоставяне и изостряне на политическите партии. Напротив - разумни решения и съвсем осъзната отговорност. Надявам се на разум".

По думите й все още има няколко варианта:

"Първо - да убедим втората по големина парламентарна група заедно да споделим отговорността за общо правителство. Тук мандатите нямат значение, дали ще се реализира с първия или втория мандат. Ако срещаме съпротива и търсене на индулгенция зад решения на националните съвети, в смисъла на - ние с ГЕРБ никога няма да управляваме, няма да бъдем в общо правителство, но искаме тяхната подкрепа, ако получим втория мандат, то разговорът става абсолютно безпредметен. Въпреки това ще опитаме още веднъж. След това е напълно естествено да поканим всички останали на разговри за това какво следва".

Няма никаква логика първата политическа сила да се откаже в полза на втората да реализира мандата, само и само защото втората поставя условия и ултиматуми, категорична бе Атанасова. Ако не се договорим за общо управление с равно участие, тогава е напълно безсмислено да продължават разговорите, които да симулират добрия тон, а да не стигат до краен резултат, добави тя.