Богдан Богданов: България вече е част от Европейския алианс за батерии
Секция: Интервюта
30 Април 2023 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богдан Богданов: България вече е част от Европейския алианс за батерии

/КРОСС/ България вече е част от Европейския алианс за батерии.Това каза директорът на Агенцията за инвестиции Богдан Богданов в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той обясни, че Алиансът е създаден изцяло в контекста на целите на Европа на декарбонизация, електрификация на транспорта и сигурност на енергийните системи. „Европа цели да локализира цялата верига на доставки за батериите и тук е много важно България да бъде част от този процес", подчерта Богданов.

В момента Алиансът има над 800 индустриални и институционални партньора. „Най-големите проекти в Европа като преки чуждестранни инвестиции в последната година са били именно в този сектор. Това са технологиите на бъдещето, това е, на което Европа залага най-много", посочи директорът на Агенцията за инвестиции.

В следващите една до две години пазарът на батерии в Европа се очаква да стигне 250 милиарда. Инвестициите, които Европа трябва да направи в системи за съхранение на енергия до 2050 г. трябва да бъдат около 300 милиарда - това са оценки на ЕК. Така че ние трябва да бъдем част от този процес", заяви Богдан Богданов.

Преките чуждестранни инвестиции за 2022 г. са нараснали със 70% спрямо предходната година и са достигнали близо 2,4 милиарда евро, отчете той. Българската индустрия е втората най-бързорастящата в Европа според „Евростат". „Увеличихме нашия търговски обмен, износа от България с над 30% и достигаме пик на износ към наши ключови партньори", обясни Богданов.