Крум Зарков: Дебатът за закона за домашното насилие се замърсява от други удобни въпроси
Секция: Коментари
30 Април 2023 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: Дебатът за закона за домашното насилие се замърсява от други удобни въпроси

/КРОСС/ Обвиненият за убийството в Перник може да получи до 20 години затвор. Но това ще върне ли майката на тези две деца, след като е имало множество индикации за домашно насилие? Затова трябва да се предприеме подход, който не трябва да допуска подобни неща да се случват. Този дебат обаче от твърде много време е замърсен. Това заяви в студиото на „Събуди се" министърът на правосъдието Крум Зарков в коментар на убийството в Перник, при което загина жена, жертва на домашно насилие.

По думите му в България дебатът за домашното насилие е засенчен от други удобни въпроси - джендъри, хомосексуални права и какво ли не още. „Няколко са партиите, които говорят по тези въпроси. БСП е най-гласовитата по тази тема, което въобще не ѝ прави чест".

Според Зарков от години се знае какво трябва да се направи по въпроса и дори е внесен законопроект. „Трябва да се изгради система, която да координира усилията на различни органи - МВР, Министерство на правосъдието, социални грижи. Трябва възможно най-бързо жертвата да бъде защитена. трябва да се работи и с насилника. Трябва да се обърне внимание и на психичното здраве в България. Как се дава и контролира притежанието на оръжие?", посочи той.