Криминалистът Иван Савов: У нас няма работещ Закон за защита от домашното насилие
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Април 2023 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Криминалистът Иван Савов:  У нас няма работещ Закон за защита от домашното насилие

/КРОСС/ Пореден случай на насилие срещу жена, завършил фатално. 40-годишната Анита Димитрова беше открита мъртва в събота в дома на съпруга ѝ, който е заподозрян за убийството.

„Дори и без неговите самопризнания, които биха допълнили картинката, от течащото разследване нещата са повече очевидни, че той е извършител на това деяние", заяви в ефира на "На фокус" криминалистът Иван Савов.

„Система няма, за да се пропуква каквото и да било", допълни той. „Издадена е ограничителна заповед, която би трябвало да окаже възпиращо въздействие на мъжа, но активното действие го е предприела жената - тя се е върнала. В подобна ситуация има много силна емоционална тежест - можем само да гадаем какво е станало", посочва още Савов.

По думите му у нас няма работещ Закон за защита от домашното насилие. "Законът за домашното насилие може да даде регулация как да работи системата на правоохранителните органи с неправителствения сектор. Колкото и да им е неприятно на псевдополитиците, неправителственият сектор в тази посока е направил най-много през годините", заяви Иван Савов.