Пламен Димитров: Ако искаме бюджет с 3% дефицит, трябва да заложим по-високи данъчни приходи
Секция: Интервюта
01 Май 2023 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Димитров: Ако искаме бюджет с 3% дефицит, трябва да заложим по-високи данъчни приходи

/КРОСС/ "Ако искаме бюджетът да бъде балансиран на 3% дефицит, трябва да бъдат заложени по-високи данъчни приходи". Това заяви в "Денят започва" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитров обясни, че в разходната част на бюджета има две силно завишени пера - капиталовите разходи, които за 2023 г. са увеличени двойно спрямо миналата година, както и издръжката на министерствата.

"2022 г. сме изпълнили 5,5 млрд. капиталови разходи, а България въобще откакто има бюджет в последните 30 години, е изпълнявала максимум 7,5 млрд. - и то при добри времена, добро състояние".

Издръжката на министерствата и ведомствата през 2022 г. също е силно завишена - през 2022 г. е нараснала с 40%, сега се предлага ръст с още толкова. Не става дума за издръжката на служителите, а за ток, вода и други разходи, които не могат да обосноват това увеличение, уточни президентът на КНСБ.

"Само от тези две упражнения в разходната част, над 4 млрд. лв. могат да бъдат спестени и като добавим мерките в приходната част, смятам, че бюджетът може да бъде докаран до 6 милиарда дефицит, което води до тези заветни 3%"

Вярно е, че министерството на финансите е подготвило и втори, резервен вариант на бюджета с много по-нисък дефицит, потвърди Димитров, но е предложило сегашния вариант по политически съображения.

"Оттук нататък всички мерки, които ще се предлагат, а те в приходната част касаят данъци, са политика. И двете водещи партии казаха, че няма да ги предлагат - данъкът върху свръхпечалбата, от който се очакват на годшна база малко над 2 млрд. приходи и връщането на ДДС ставките, което ние подкрепяме, с изключение на бебешките стоки и книгите".

Прогнозираният ръст на БВП е с около 20 млрд. за 2023 г., коментира Пламен Димитров. Според него финансовото министерство подценява данъчните приходи, които за изминалата година са с 5 млрд. повече.

12-те процента увеличение на пенсиите от 1 юли са сигурни заради прилагането на швейцарското правило, увери президентът на КНСБ. По думите му обаче обезщетенията за безработица трябва да се актуализират, особено минималното, което да се движи или с процента на инфлацията, или с ръста на минималната работна заплата, за която КНСБ настоява да стане 850 лв. Според Пламен Димитров разходите за тези мерки ще струват на държавата между 20 и 25 милиона лв.