Борислав Сарафов: Взривното устройство срещу кортежа на Гешев е било с намерения да убие
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Май 2023 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Сарафов: Взривното устройство срещу кортежа на Гешев е било с намерения да убие

/КРОСС/ Днес около 11:30 - 12 без 25 главният прокурор, пътувайки към София, на един много голям завой избухва взрив. Той е изключително силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На мястото се установи кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е на непосредствена близост до пътното платно. Взривът е имал ясна насоченост към пътя. Бомбата е била с осколки, които са се забили в отсрещните дървета. Очевидно взривното устройство е било с намерения да убие, не е било с цел сплашване, изключително силен взрив. Сачмите, които намираме, са с големина колкото човешки нокът. Това заяви зам.-главният прокурор и ръководител на НСлС Борислав Сарафов на брифинг във връзка с инцидента с избухването на взривно устройство пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

"Търсим следи от евентуални извършител. Професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е предотвратила смъртни случаи. Към момента наказателното производство е за терористичен акт. Подхождаме изключително сериозно, търсят се детонатори, осколки. До няколко часа ще имаме информация и какъв е химическият състав на взривното устройство. Очевидно някой е следил маршрутите на главният прокурор и той е бил мишена за някого", допълни той.

Взривът е избухнал в момента, когато автомобилът на Гешев е преминавал покрай мястото. Намерени са маркери, които извършителите са оставили. Образуваното дело е за тероризъм. Делото се наблюдава от прокурори от Софийската градска прокуратура. Бомбата е била с тротилов еквивалент 3 кг., но и с множество осколки, обясни ръководителят на НСлС.

Не мога да потвърдя дали има ранени, каза още Сарафов.