УНСС и КРИБ със заключителна среща по проект „Икономическото образование в България 2030“
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Май 2023 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УНСС и КРИБ със заключителна среща по проект „Икономическото образование в България 2030“

/КРОСС/УНСС и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) проведоха заключителна среща по проект „Икономическото образование в България 2030".

Събитието се организира в рамките на проект BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030", по който УНСС е основен бенефициент. Проектът се реализира в партньорство със Стопанската академия „Д. А. Ценов" - Свищов, Бургаският свободен университет и Националната спортна академия „Васил Левски" и КРИБ. Той е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 г.", по процедура „Модернизация на висшите училища". Ръководител на целия проект е ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

„С разработването и внедряването на платформата „Информационна свързаност на кариерните центрове" в резултат от сътрудничеството ни с КРИБ, правим поредна стъпка в реализирането на заложените дейности за модернизация на икономическото образование в България. Тази платформа ще донесе добавена стойност и за студентите, и за бизнеса. От една страна ще даде възможност на работодателите да търсят необходимите им кадри, с подходящо образование и с точен профил на специализация, а от друга - на студентите да намират подходящата работа по специалността", коментира ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

Ръководител по проекта от страна на КРИБ е изпълнителният директор и член на Управителния съвет Евгений Иванов.

Благодарение партньорството между двете организации е разработена платформа „Информационна свързаност на кариерните центрове". Тя ще предостави възможност за тясна връзка между работодатели и студенти, съответно при търсенето на необходимите кадри и намирането на работа по специалността.

От страна на УНСС в срещата участваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност и координатор по проекта, д-р Венко Андонов и Десислава Стоянова от дирекция „Информационни технологии".
От страна на КРИБ присъстваха участваха Ирина Йорданова, директор „Публични политики и международни отношения и координатор на проекта и представители на организацията.

Ирина Йорданова поздрави присъстващите от името на изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов. Тя благодари на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров за доброто сътрудничество и ползотворната съвместна работа по проекта и подчерта: „Надяваме се, че в резултат на реализацията на проекта ще бъде осигурена подкрепа на студентите от УНСС за развитие на техните предприемачески умения и дигитална креативност. От наша гледна точка стойността на този проект се изразява преди всичко в това, че задълбочаваме връзките между бизнеса и образованието, създаваме продукт, чрез който фирмите-членове на КРИБ ще имат още по-добър достъп до информацията за студентите, което ще подпомогне успешното им кариерно развитие. Ние участвахме също така с експертиза и в разработването на някои от учебните програми, една от другите дейности по проекта, като предоставихме информация за това от какви точно нови учебни програми и нови направления има нужда бизнеса", каза Ирина Йорданова и допълни: „Но основната дейност на КРИБ, заради която ние ангажирахме висококвалифицирани експерти от УНСС, се изразяваше в това, на първи етап - да направим анализ на възможностите за разработване и приложимост на обща уеб базирана платформа за информационна свързаност на кариерните центрове на висшите училища участници в проекта, на вторият етап - да създадем и тестваме тази платформа за информационна свързаност и на третия етап - да бъде разработен мобилен интерфейс и платформата да бъде внедрена".

 

Проф. д-р Цветана Стоянова припомни, че между УНСС и КРИБ има дългогодишно успешно сътрудничество и този проект е едно логично продължение на тези партньорски взаимоотношения: „Изключително ми е приятно, че вече сме на финалната права, в която можем да представим готовия продукт - резултат от работата по проект „Икономическото образование в България 2030". Целта, още при писането на проекта, беше да подобри връзката наука-бизнес, защото това е сред приоритетите, както на висшето образование, така и на УНСС. За реализацията на конкретната задача разработихме теоретичната рамка свързана с проучване на различни видове софтуер и платформи, за да можем да намерим най-подходящата, на която да представим нашето предложение за кариерна свързаност. Най-добрите специалисти в областта на информационните технологии на УНСС работиха по платформата, за да можем да я видим в завършен вид към момента. Считаме, че кариерният център на УНСС, който е с 20-годишна история, с регистрирани 1786 работодатели и ежегодно има около 8000 обяви за работа и стажове, беше достойният водещ член на всички кариерни центрове от другите висши училища, които са включени в проекта. Това е и причината дейността за разработването на платформата за кариерна свързаност да се падне на УНСС. Надяваме се, че след препоръките и ценните съвети от КРИБ във връзка със съвместната ни работа, вашите членове ще могат да се включат съвсем скоро, да пускат самостоятелно обяви и да търсят необходимите им служители именно чрез тази платформа обединяваща кариерните центрове на УНСС, на Бургаският свободен университет, на Стопанската академия „Д. А. Ценов" - Свищов и на Националната спортна академия „Васил Левски".

Доц. д-р Росен Кирилов поздрави участниците в срещата и подчерта: „Благодаря за възможността да присъствам на това събитие. Проект „Икономическото образование в България 2030" е с изключителна важност за УНСС като бенефициент. Ние винаги сме се стремили да поддържаме високо ниво на информационните технологии и включихме в работата нашите най-добри експерти, за да можем да изградим тази платформа и съответно да подпомогнем работата на целия проект. Благодаря на колегите от КРИБ за цялостното съдействие в реализацията на тази задача".

Д-р Венко Андонов и Десислава Стоянова представиха възможностите, които предлага за работодатели и студенти платформата за информационна свързаност на кариерните центрове. Двете основни направления на платформата са свързаност между студенти и работодатели и проследяването на реализацията на студентите в процеса след завършването им.

Към системата ще бъдат включени всички студенти на университетите партньори и работодателите членове на КРИБ, както и работодателите, с които съответните кариерни центрове на университетите си партнират.
Всеки от университетите партньори и КРИБ ще имат администраторски права и достъп до цялата информация с работодателите и регистрираните студенти. Те ще могат и своевременно да обновяват и актуализират информацията си.

Платформата ще дава възможност за проследяване реализацията на студентите след завършването им, като събира информация от анкети, институции, компании и данни от интернет.

Регистрирането и работата с платформата е максимално улеснено за да могат и студентите и работодателите да работят без затруднения с нея.