Андрей Новаков: Европейският парламент не е стартъп и не реди кабинети
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2023 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Новаков: Европейският парламент не е стартъп и не реди кабинети

/КРОСС/  "Европейският парламент не е стартъп. Там се гласуват неща, които оказват влияние след 10-20 или повече години. Или ги внасяме сега, или гледаме отстрани". Това написа във фейсбук профила си евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Повод за коментара му е твърдение на ПП, че "една от причините да не може да се състави редовно правителство е фактът, че Европейският парламент одобри позиция за изграждане на канала Русе-Варна".

По думите на Новаков ЕП не реди кабинети: "Тази привилегия е за всички, които имат отговорността да са в Народното събрание".

Публикуваме пълния текст:

Прочетох, че според ПП една от причините да не може да се състави редовно правителство е фактът, че Европейският парламент одобри позиция за изграждане на канала Русе-Варна. 

Поемам пълна отговорност. Мъдро и навременно реагираха колегите от ПП на това коварство, хванаха ни. И мен, и още 704 евродепутати от цяла Европа. Бдят те и не позволяват на такива плитки заговори срещу стремежа им към редовно правителство да останат незабелязани.

Според тях проектът е бил мечтата на Тодор Живков. Това, че идеята е от времето на Османската империя и работата по него започва по времето на Н.В. Цар Фердинанд, са дребни вредителски подробности, които няма да позволим да ни пречат на тезата.

Така и така поех отговорност за това безочие да участвам във внасянето на проекти от значение не само за България, но и за нашите евроатлантически партньори, нека поясня:

Това гласуване е крачка към достъп до европейско финансиране конкретно за този проект. Може и да вземем пари от бюджета на ЕС, може и да не вземем. Като гледам как върви напоследък, например с оперативните програми или Плана за възстановяване, такива дребни суми от 10-12 млрд. не си струват усилието на държавата да се напрегне да ги вземе, та може и от другите да се откажем.

Последно:

Европейският парламент не е стартъп. Там се гласуват неща, които оказват влияние след 10-20 или повече години. Или ги внасяме сега, или гледаме отстрани. 

Също така ЕП не реди кабинети. Тази привилегия е за всички, които имат отговорността да са в Народното събрание. И ако сред тях има такива, които не се справят с очакванията на хората, да знаят, че проблемът не е в Брюксел, а в огледалото сутрин.