Apple отчете по-добри от очакваното печалби и приходи за първото тримесечие
Секция: СВЯТ
05 Май 2023 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Apple отчете по-добри от очакваното печалби и приходи за първото тримесечие

/КРОСС/ Приходите на Apple се свиха за второ поредно тримесечие в сравнение с предходната година, въпреки че печалбите на технологичния гигант се оказаха малко по-високи от прогнозите на анализаторите.

Общите приходи са намалели през първото тримесечие с 2,5% на годишна база до 94,8 млрд. долара, водени от резките спадове в продажбите на компютрите Mac и на iPad. Очакванията обаче бяха за по-слаби приходи в размер на 93 млрд. долара.

Продажбите на iPhone-и обаче се повишиха с 2%, достигайки 51,3 милиарда долара.

В същото време нетните печалби на Apple са намалели с 3,4% до 24,16 млрд. долара, докато осредните очаквания на Уолстрийт бяха за още по-слаби печалби в размер на 22,6 млрд. долара.

"Имаме удоволствието да съобщим за рекорд за всички времена в поделението ни за услуги и рекорд за тримесечието, приключващо през мат, за iPhone въпреки предизвикателната макроикономическа среда", заяви главният изпълнителен директор Тим Кук.

"Макросредата е по-трудна, отколкото беше, и това засегна индустрията за компютри и таблети", каза финансовият директор на технологичния гигант Лука Маестри.

Маестри каза още, че негативното отражения на обмените курсове в чуждестранната валута е засегнало допълнително приходите с 5,4 процентни пункта. При стабилни валутни курсове приходите биха нараснали с 3 процента, посочи той.

Apple разреши обратно изкупуване на акции за 90 млрд. долара и увеличи тримесечните дивиденти за единадесета поредна година.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,4% след края на търговията на Уолстрийт като реакция на добрия финансов отчет.