Вучич сравни ситуацията в Сърбия с атентатите от 11 септември в САЩ
Секция: СВЯТ
05 Май 2023 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вучич сравни ситуацията в Сърбия с атентатите от 11 септември в САЩ

/КРОСС/ След второто масово убийство в Сърбия за 48 часа, президентът Александър Вучич сравни ситуацията в страната днес с атентатите от 11 септември в Съединените щати и с масовите убийства в Крайстчърч.В емоционално обръщение към нацията той обяви ,че най-важната цел сега е да се опазят децата и полицейски части ще бъдат разположени пред всички училища.

Ще се налагат много наказания за незаконно притежание на оръжие - до 15 години затвор, и ще се прегледат всички разрешителни за носене на огнестрелни оръжия, каза Вучич.

"Знам,че нито една майка не е могла да заспи през тези 48 часа, защото никой родител не може да преживее смъртта на деца, затова пред всяко едно от училищата ще има полицаи и това е само първата от мерките за сигурност,

Сръбската полиция съобщи, че вече е задържан нападателят, който снощи е застрелял осем души в двор на училище и ранил други 13 ранени при безразборна стрелба в селища близо до Белград. 21 годишният Урош е заловен до Крагуевац, по първоначална информация в района е открито и голямо количество оръжие. Агенция Танюг информира ,че полицейската операция продължава и се издирва и негов съучастник. Медиите в страната съобщават и за други инцидента с оръжие, при които има ранени.

Редица европейски лидери изказаха съчувствие към сръбския народ след втората масова стрелба в страната, която е в тридневен траур в памет на загиналите в белградското училище "Владислав Рибникар" - там 13-годишен ученик застреля осем свои съученици и охранител. Тийнейджърът не носи наказателна отговорност, задържани са неговите родители. Досега е известно, че бащата ще бъде съден, тъй като момчето е стреляло с неговото оръжие.