Росен Желязков: Първите заседания на новите комисии в парламента ще са идната сряда
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Май 2023 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: Първите заседания на новите комисии в парламента ще са идната сряда

/КРОСС/ Първите заседания на новосформираните парламентарни комисии ще са по график идната сряда и четвъртък, обяви шефът на НС Росен Желязков. Дневният ред включва приемането на вътрешни правила и точка "Разни", а Желязков уточни, че комисиите могат да изменят дневния ред. Той уточни и как ще се ръководят комисиите - по определени критерии в низходящ ред. А те са: член на комисия, който в 48-ото НС е бил неин председател. Ако сега той или тя не е член на същата комисия, или не е народен представител, позицията ще е за депутат от същата ПГ.

Заради отпадането на "Български възход" от парламента, ИТН ще получават правото да ръководят комисията по противодействие на корупцията.

Казусът с прехвърлянето на шефското място за друг член от парламентарната група засяга  ПП-ДБ -  Антон Тонев не е депутат от ПП в този парламент. Негов заместник в здравната комисия миналата година обаче бе Александър Симидчиев от ДБ, който отново е депутат.

Спорната правна комисия, за която ПП искаха ротационен принцип и гласяха за нея Стою Стоев, по новия план трябваше да е за Радомир Чолаков от ГЕРБ, но той вече заяви, че не желае да я ръководи.

Депутатите решиха да изместят и днешния парламентарен контрол, макар по-рано да удължиха работното си време до края му. Той отново ще е около 3 часа, до 12 ч. ще съумеем да приключим с него. Петър Петров от "Възраждане" предложи заседанията да започнат 30 мин. след изчерпване на дневния ред, за да не последвал контролът съдбата на такива от предното НС, които били отлагани и отлагани. Росен Желязков припозна идеята му, а депутатите гласуваха "за".

Най-сетне разпределиха състава на парламентарните комисии и изгласуваха поименния им състав, но без да уточняват кой ще попадне в ръководството им.

В бюджетната комисия влизат 23 депутати - 7 от ГЕРБ, 6 от ПП-ДБ, 4 от "Възраждане" 3 от ДПС, 2 от БСП и един от ИТН.

В правната отново влизат 23 депутати като броят и разпределението им е същото като този в правната комисия.  Същото важи и за тази по енергетика, транспортна. Комисията по превенция с корупцията също е с 23 народни представители.

Тази по конституционни въпроси ще има 12 депутати, на паритетен принцип по двама депутати от всяка група. ГЕРБ праща Радомир Чолаков и Екатерина Захариева, а ПП-ДБ - Никола Минчев и Атанас Славов.