20 водачи след употреба на алкохол и осем под въздействие на наркотици заизминалото денонощие
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Май 2023 18:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
20 водачи след употреба на алкохол и осем под въздействие на наркотици заизминалото денонощие

/КРОСС/ В рамките на изминалия ден са установени общо 20 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от пресцентъра на МВР междинни данни, обобщени към 16:00 часа, от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата.

Осем от тези водачи са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 12 - с над 1,2 на 1000, а един e отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират осем водачи, един e отказал да бъде тестван, посочват от МВР.

В рамките на разпоредената специализирана полицейска операция са проверени 8374 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 10 681 водачи и пътници. Съставени са 2250 фиша и 557 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на моторни превозни средства от неправоспособни шофьори, се посочва в съобщението. 

От обобщените данни по метода „линеен контрол" са проверени 2813 моторни превозни средства и 3200 водачи и пътници. За констатирани нарушения са съставени 724 фиша и 148 акта за установени административни нарушения, информират още от МВР. Един водач е установен да шофира след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и друг след употреба на алкохол над 1,2 промила. Двама са били засечени да управляват моторни превозни средства под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, се казва още в съобщението.