Томислав Дончев: Най-важно за страната е да има правителство с работещ парламент
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Май 2023 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Томислав Дончев: Най-важно за страната е да има правителство с работещ парламент

/КРОСС/ Това, което ни се предлага, е странно - вторият предлага на първия да го подкрепи и след това да действа в парламента като опозиция. Офертата е: подкрепете ни, а после си изпълнявайте функцията на опозиция в парламента. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Най-важно за страната по думите му е да има правителство с работещ парламент, защото той има да върши работа. „Задачата тук е да се намери възможната и правилната политическа технология това да се случи. Шести път избори е нечуван експеримент, който не знаем до какво ще доведе", добави Дончев.

За да се стигне до съгласие, трябва да има воля и от двете страни, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ. Нужни са и компромиси. „Направихме необходимите компромиси, казахме: добре, може да оттеглим лицата от първия ред. Не поставяме въпросът лидерът на най-голямата политическа сила да бъде премиер, но компромисите трябва да са двустранни. Това, което беше предложено, не е  възможна политическа технология. Това е унизително за първия, това предложение е арогантно има корупционен привкус - 2 млрд. лева, които една парламентарна комисия да си ги разпределя и да я ръководим ние. Едно такова предложение е противоконституционно", смята Томислав Дончев.

Според него ситуацията е динамична и много често в годините назад се е виждало как здравият разум надделява. Възможните сценарии според него са два. „Първи вариант е да има представители от двете политически сили, експерти. Процесът има три стъпки - обща законодателна програма, минимално, най-добре максимално съгласие по отношение на управленска програма и съгласие по отношение на екип. Друго - сядаме довършваме разговора по приоритети и програма, после се опитваме да селектираме отбор от експерти, личности, на които заедно имаме доверие", каза той.

Няма напрежение по отношение на законодателната програма, заяви Томислав Дончев.

Най-добрият вариант е бюджетът да бъде внесен от титулярно правителство с дълъг хоризонт. „Ако такъв вариант се окаже невъзможен, ние не може да оставим държавата без бюджет. Има опасност, ако се окажем в предизборна ситуация, той да се превърне в арена, където да се развихри политическият популизъм, но бюджет трябва да има", подчерта той.

Според него в бюджета има резерви, но с тях няма как той да бъде сведен до 3% дефицит.