Ген. Станчев: Струва ми се, че атентатът срещу Гешев не е истински, а камуфлаж
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Май 2023 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Станчев: Струва ми се, че атентатът срещу Гешев не е истински, а камуфлаж

/КРОСС/  Струва ми се, че атентатът срещу Гешев не е бил истински, а инсценировка. Ако наистина е направен такъв опит, е бил с цел само да сигнализира нещо. Това каза бившият шеф на НСО ген. Красимир Станчев в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Той посочи факта, че Иван Гешев е поискал и колата да му бъде сменена с брониран автомобил, след това пътува към София вместо към Турция. „Въпросният експерт от Израел е дошъл час и половина преди взрива. Всичко това поддържа версията за инсценировка. Този взрив не е могъл да убие главния прокурор. Може да се помисли за инсценировка. За мен би било обидно, ако е така. След като се вози на брониран автомобил, има информация за риск за неговата сигурност“, коментира той.

Той посочи, че бронираният автомобил би трябвало да се движи с оперативна кола зад него. В случая е имало автомобил с превантивна функция, но не и пилотна. „Първата кола проверява трасето на малко разстояние преди придвижване на охраняваното лице. След като е трябвало да намали, за да вземе въпросния завой, как може да не се забележи нещо, което е на 1,5 метра от пътя, аз бих имал претенции към охранителя в нея“, заяви Станчев. Според него в случая охраната не е действала професионално.

По думите му не е нормално нивото на сигурността на автомобила на главния прокурор да е по-голямо от това на президентския. Същите специализирани автомобили се използват и за охрана на чуждестранни делегации.