Зеленски подписа указ за честването на Деня на Европа на 9 май
Секция: СВЯТ
08 Май 2023 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зеленски подписа указ за честването на Деня на Европа на 9 май

/КРОСС/ Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за утвърждаване на 9 май като Ден на Европа. Това съобщи той в личния си канал в Telegram.

Зеленски отбеляза, че отдавна е традиция да се празнува точно този празник на мира и единството на 9 май. Зеленски написа, че всяка година, от утре, народът на страната ще празнува историческото единство с европейците, победили нацизма.

Държавният глава добави, че е внесъл във Върховната рада проект на закон за обявяване на 8 май за Ден на паметта и победата над нацизма във Втората световна война 1939-1945 г. Зеленски отбеляза, че украинците никога няма да забравят приноса на народа за победата. 

От 2015 г. на 8 май Украйна празнува Деня на възпоменание и помирение като алтернатива на Деня на победата. Утвърждаването на този празник съвпадна с приемането на закона за декомунизация.

От 2017 г. 9 май се отбелязва и като Ден на Европа в Молдова. В Грузия Денят на Европа се отбелязва на 6 май.

След Украйна властите на страните от бившия СССР промениха отношението си към Деня на победата и нейните символи. И така, в Молдова, Латвия, Литва и Грузия георгиевската лента е законово забранена.