Kaufland ще подкрепя дългосрочно българските полярни експедиции
Секция: Наука
13 Май 2023 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Kaufland ще подкрепя дългосрочно българските полярни експедиции Изпълнителният директор на компанията Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев подписаха меморандум за сътрудничеството

/КРОСС/ София, 13.05.2023 г. - Kaufland България ще подкрепя дългосрочно българските полярни експедиции с цел да подпомогне усилията на българските учени в намирането на устойчиви решения за борба с климатичните промени. Изпълнителният директор на компанията Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, подписаха меморандум за сътрудничество.

За първи път Kaufland подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на миналата година дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров". Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб, а Kaufland стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида.

С подписването на меморандума Kaufland се ангажира да продължи тази подкрепа за българския полярен кораб и за антарктическата ни база в следващите три години. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки компанията заявява готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите.

„За първи път, откакто организираме експедициите, имаме толкова голям корпоративен партньор и такъв сериозен ангажимент за обезпечаване на нуждите ни от хранителни продукти", каза при подписването на меморандума проф. Христо Пимпирев. Той подчерта, че 31-вата антарктическа експедиция е доказала, че България е морска нация и е дала много допълнителни възможности в работата на нашите учени заради факта, че са разполагали с кораб под национален флаг на Ледения континент.

„Изменението на климата не е въпрос за бъдещето, а проблем, който трябва да решаваме в момента. Като компания имаме дългосрочни цели в борбата с климатичните промени. Затова и подкрепата ни за българските учени, които работят по темата, следва да бъде дългосрочна и ще продължим заедно с тях да се връщаме на Антарктида, където вероятно е решението, с което да обърнем негативната тенденция в климатичните промени", коментира от своя страна главният изпълнителен директор на Kaufland България Иван Чернев.

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната" се ангажира с различни социални и екологични дейности - от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.