Научна конференция събра изтъкнати учени в Ахтопол за 19 – ти пореден път
Секция: Наука
14 Май 2023 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Научна конференция събра изтъкнати учени в Ахтопол за 19 – ти пореден път

/КРОСС/ Историци, археолози и изявени изследователи от различни области на знанието участваха в деветнадесетата кръгла маса на тема: "Светилища, религии, църкви и манастири в Черноморска Странджа", която се проведе в Ахтопол. Организатори на научния форум са сдружение „Черноморска Странджа" и фирма „Демакс".

В началото на конференцията домакинът инж. Петър Кънев благодари на всички гости и участници за сериозния труд, който полагат, за да опазят и изследват културно-историческото наследство.

"Събираме се за деветнадесети път. По време на пандемията пропуснахме две години. Сега ще наваксаме. От мое име и от името на колегата Марин Несторов, добре дошли!", приветства лекторите и гостите инж. Петър Кънев.

„За поредна година сдружение „Черноморска Странджа" с помощта на „Демкас", успяваме да организираме научна конференция в Ахтопол. Темите и този път са изключително интересни. Годината е знакова за всички нас, защото неотдавна компанията ни навърши 30 години. Малко са фирмите, които са успели в този дълъг период, свързан с големи турбуленции, да оцелеят и да се развиват успешно. Ние успяхме! Желая Ви здраве!" , каза още инж. Кънев.

Откриването започна с водосвет, отслужен от агатополски епископ Иеротей, викарий на Сливенската митрополия.

Водещи на срещата бяха председателят на Научния съвет на Сдружението д-р Атанас Орачев и проф. Диляна Ботева от СУ „Св. Климент Охридски". Лектори бяха изтъкнати български учени.

По време на събитието инж. Петър Кънев и проф. Иван Илчев, ръководител на центъра за върхови научни постижения „Наследство БГ" подписаха споразумение за сътрудничество. Проф. Илчев поясни, че "Черноморска Странджа" и оглавявания от него център заедно ще разработят европейски проект с румънски партньори и ще изследват важни за науката обекти.

По време на форума Епископ Йеротей Агатаполски изнесе доклад на тема „Църкви и манастири в Странджа: минало, настояще, бъдеще" . Д-р Атанас Орачев говори за
„Османското" Черно море, крайбрежните странджански манастири и пиратството на запорожките казаци през XVII век. Доц. д-р Милена Петкова (СУ „Св. Климент Охридски") запозна присъстващите с османските печати от фонда на ОК „История на котвата" в Ахтопол. Проф. дин Светлозар Елдъров (Институт за балканистика с Център по тракология) говори за българския монах Пантелеймон, неговото учение и манастирите му в Одринска Тракия през третата четвърт на ХІХ век. Проф. дин Диляна Ботева представи презентация на тема: „Латинска благословия или Сабазиев жест? Какво, как и защо?".

Татяна Байкушева (РИМ-Бургас) разказа за античните бронзови статуетки на Тракийския Херос от фонда на Регионален исторически музей - Бургас. Нели Симеонова и д-р Атанас Орачев бяха подготвили доклад на тема: „Алтарът от Каябашкия скален комплекс и „Раждането" на богове и герои в Тракия", а Светослава Рудолф и Пламен Вукадинов представиха своя проект „Филми за потънали кораби в странджанския шелф". Срещата завърши с лекцията на доц. д-р Бони Петрунова (НИМ-София): „Представяне на витрина с нови находки от църквата на манастира Св. Йоан Предтеча (в ОК „История на котвата")".

Гости на събитието бяха акад. Юлиан Ревалски, проф. Иван Илчев - член - кореспондент на Българска академия на науките, акад. Васил Николов, издателят Иван Гранитски, проф. Станислав Станилов, д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата, нумизматът проф. Иля Прокопов, дипломатът Пламен Грозданов, д-р Стефан Пейков, Стоян Райчевски, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, кметът на Ахтопол Станислав Димитров, бившите областни управители на Бургаска област Стойко Танков и Вълчо Чолаков, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

След приключването на научната част от форума участниците посетиха музея „История на котвата", където се запознаха с най- новите постъпления, произхождащи от църквата на манастира Св. Йоан Предтеча в Ахтопол.