Закон срещу рецидивистите на пътя внесоха Божидар Божанов и депутати от ПП-ДБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2023 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Закон срещу рецидивистите на пътя внесоха Божидар Божанов и депутати от ПП-ДБ

/КРОСС/ Мерки срещу рецидивистите на пътя предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесен в деловодството на парламента от Божидар Божанов и още 26 народни представители от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

КАТ ще бъде задължен да спира всеки нарушител с повече от 5 невръчени глоби с електронен фиш и или наказателни постановления и да им ги връчва. МВР ще поддържа публичен регистър за извършените нарушения и съставените за тях актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления. Служебен електронен достъп до данните за административните нарушения на водачите ще имат всички държавни органи и други лица, които имат право по закон да ги обработват.

Законопроектът задълбочава дигитализацията в МВР и с облекчаване на гражданите да не лепят повече стикери на предното стъкло на автомобила. Лепенките за гражданска отговорност и годишен технически преглед отпадат, както и контролният талон (т.нар. син талон) към шофьорската книжка. Контролните органи ще могат да правят справки от централизираните регистри. Нарушителите ще могат да плащат глобите си и онлайн, без преди това да се налага преди това наказанията им да бъдат връчвани присъствено.