Национален протест в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Май 2023 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Национален протест в София

/КРОСС/ Национален протест ще блокира днес Орлов мост в София. Той е под надслов „Стига търпимост. Бездействието убива децата ни всеки ден" и е организиран след смъртта на Явор и Ани. Те загинаха на столичния булевард „Сливница", докато пресичат на пешеходна пътека. Началото на шествието беше в 11:30 часа.

Родители, изгубили децата си при пътнотранспортни произшествия излизат с призив да бъде спряно насилието по пътищата в страната.

Иван Спасов е организатор на протеста. Той обясни пред камерата на NOVA, че исканията са свързани с незабавни промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Близки на загинали искат причинена смърт след ПТП да бъде гледа като умишлено убийство. Промените в закона трябва да се случат до края на седмицата. В противен случай протестиращите заплашват със затваряне на големи пътни артерии в цялата страна, увери организаторът.

„Нашата цел е 0 убийци на пътя и 0 жертви на пътя. Това настояваме да се възприеме като принцип и цел от държавата и обществото и да се работи и правят компромиси с други фактори в името на пътната безопасност", пише в позиция на организаторите.

Исканията им към НС са бързи законодателни промени в рамките на седмица-две с пълен консенсус от всички политически партии. Протестиращите искат ограничения за младите шофьори, завишени санкции, криминализиране на шофиране с над 50 км/ч, без книжка и отказа да се даде кръвна проба.

Исканията към МВР са пълна мобилизация на техния личен състав и техника за контрол на движението и скоростта. Близки на загинали искат още спешно закупуване на камери и организиране на система и екипи, която да обединява всички камери в страната за наблюдение на трафика, за тол таксите и т.н., така че да има ефективен и строг контрол и бързо налагане на санкции.

Нова телевизия, „Събуди се"