Илхан Андай: Кълъчдароглу трябва да събуди 10 милиона негласуващи, за да спечели
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2023 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илхан Андай: Кълъчдароглу трябва да събуди 10 милиона негласуващи, за да спечели

/КРОСС/ „Реджеп Ердоган губи спрямо резултата от 2018 г., но разликата е огромна. Кемал Кълъчдароглу трябва да събуди 10 милиона, които не гласуват. По-скоро след 28 май е по-вероятно да си останат двата портрета на Ататюрк Ердоган. Би било  огромна изненада Кълъчдароглу да обърне резултата“, каза в предаването „Тази сутрин“ журналистът Илхан Андай по БТВ.

„За разлика от българския избирател хладилникът не е водещ. Там религията, националността, знамето и твърде много хора в Турция смятат, че страната се нуждае от силна ръка, а не от диалогичен човек“, подчерта той.

„Кълъчдароглу означава повече НАТО, Брюксел, баланс в отношенията с Русия, отстъпление в името на националните интереси. Ако Ердоган спечели ще има дрязги със САЩ“ , каза Андай.

По думите му независимо кой от двамата ще спечели за България Турция ще си остане най-добрия комшия. „Със сигурност Ердоган е изморен, но в неговия случай е в някакви граници. В балотажа той ще влезе със самочувствие“, заяви в предаването политологът Мартин Табаков.

По думите му Кълъчдароглу не може да очаква прилив на електорат на балотажа, защото електоралния профил на избирателите на третия кандидат Синан Оган са по-близо до Ердоган.

„Кълъчдароглу не може да превърне гражданина в избирател и това го видяхме на тези избори“, каза той. Според него има ефект, това че Ердоган увеличи заплатите на държавните служители с 45%.