БАБХ и НДНИВМИ са домакини на регионално обучение по проект на Международната агенция за атомна енергия
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2023 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ и НДНИВМИ са домакини на регионално обучение по проект на Международната агенция за атомна енергия

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) „Проф. д-р Георги Павлов“, град София са домакини на обучителен курс в рамките на проекта за техническо сътрудничество на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) – „Подкрепа на националния и регионален капацитет в интегрирани действия за контрол на зоонозни болести”.

Д-р Антонио Радоев, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), поздрави участниците в началото на курса и им пожела ползотворна работа в следващите дни. „За БАБХ и НДНИВМИ е изключителна чест да бъдем домакини на обучението. Благодарим на МААЕ и екипа на Министерство на външните работи (МВнР) за доброто сътрудничество и се надявам то да се превърне в традиция“, каза д-р Радоев. Той подчерта, че националният диагностичен институт е  изключително важна структура в състава на БАБХ, в която работят експерти от европейска величина.

Госпожа Ася Давидова – директор на дирекция „Политика за сигурност” в МВнР отправи поздравления към всички участници и подчерта важността и значението на обученията с регионален обхват за България.

Господин Валентин Велев, национално лице за контакт по програмата за техническо сътрудничество на МААЕ, Агенцията за ядрено регулиране поздрави участниците и отбеляза, че добрата съвместна работа между институциите е била водеща при организирането на курса в тези тежки времена. Той пожела успех на лекторите и на курсистите.

Господин Джинг Жанг от МААЕ във Виена също отправи приветствие и представи подробно програмата и целите на обучението.

Целта на курса е участниците да бъдат обучени в прилагането и верифицирането на Стандартни оперативни процедури за нови серологични и молекулярни техники за приемане в Националните лаборатории за интегрирани действия по зоонози (ZODIAC) и да повиши националния и регионален капацитет в наблюдението, откриването, характеризирането и контрола  на възникващи или повторно възникващи зоонозни заболявания.

За период от пет дни ще бъдат обучени 21 курсисти от Албания, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Черна гора, Северна Македония, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Турция. Участие вземат трима лектори от МААЕ.