Никос Дендиас: Ключовият въпрос е Турция да се откъсне от идеологията на неоосманското господство
Секция: СВЯТ
15 Май 2023 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Никос Дендиас: Ключовият въпрос е Турция да се откъсне от идеологията на неоосманското господство

/КРОСС/ Гръцкият външен министър Никос Дендиас реагира на резултата от изборите в Турция в неделя, където действащият президент Тайип Ердоган се представи по-добре от очакваното на първия тур на гласуването, но не успя да получи пълно мнозинство, което доведе до балотаж, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Говорейки по радио „Алфа” в понеделник, Дендиас отбеляза, че противно на западните прогнози, управлението на Ердоган все още не е приключило. Той подчерта, че Турция е огромна страна със значителна дълбочина, което я прави предизвикателство да се прецени точно чрез социологически проучвания.

На въпрос за стремежите на Турция и нейната желана роля в региона, Дендиас изрази надежда, че Турция признава значението на поддържането на близки и приятелски отношения с Гърция. Той каза: „Силните и приятелски отношения с Гърция са не само важни, но и необходимо условие, за да може Турция да постигне своите амбиции“.

Дендиас подчерта, че Гърция няма да спечели нищо, освен ползи от просперираща и стабилна Турция. Той подчерта, че „ключовият въпрос е Турция да се откъсне от идеологията на неоосманското господство“.

„Винаги оставаме с надежда за най-добрите резултати, но също така се подготвяме и за най-лошото“, каза Дендиас.