Lidl е най-зелената компания в България за 2023
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Май 2023 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Lidl е най-зелената компания в България за 2023

/КРОСС/ Lidl спечели признанието „Най-зелена компания на 2023 година“ в 13-то издание на конкурса на b2b Media „Най-зелените компании в България“. Отличието е резултат от устойчивия бизнес модел на компанията, цялостната ѝ социално отговорна политика и последователните ѝ действия в посока грижа за околната среда и обществото.

С изключително вълнение приемаме голямата награда в „Зелените Оскари“ на b2b Media. Да бъдем устойчиви и да допринасяме за опазването на природата и по-добрия и пълноценен живот на хората е това, което винаги ни е водило и мотивирало да реализираме всички наши социално отговорни проекти. Вярваме, че с общи усилия можем да допринесем за едно по-добре утре“, коментира Лидия Христова, специалист „Корпоративни комуникации“ в Лидл България.

Освен голямата награда, компанията получи и още седем други отличия. Първо място Lidl спечели в категорията „Зелена идея“ за въвеждането на първите автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове в 10 свои магазина в цялата страна. Само месец след старта на пилотния проект бяха събрани над 300 хиляди пластмасови бутилки и кенове. Отново първа награда компанията получи и за информационната си кампания за представяне на продуктите собствена марка с по-малко добавена сол и захар, част от политиката на Lidl за рационалното хранене.

Най-голямата социално отговорна инициатива на компанията – „Ти и Lidl за по-добър живот“, също заслужи отличие – трето място в категорията „Зелена CSR кампания“. В рамките на 5 години (от 2017 до 2022) програмата е финансирала 119 граждански проекта в 58 населени места в цялата страна с общ фонд от 915 000 лв. За своята мащабна CSR стратегия компанията получи признание в категорията „Устойчиви политики“. В рамките на CSR стратегията за устойчиво бизнес развитие на Lidl са включени 6 ключови теми – опазване на климата, грижа за биоразнообразието, съхранение на ресурсите, грижа за здравето, справедливи действия и ангажиране в диалог с ключови публики.

Компанията бе наградена и за усилията си срещу разхищението на храната и своята дългосрочна кампания „Без разхищение – с голямо намаление“, която стартира още през 2020 г., както и за инвестицията си в зелена енергия. През изминалата 2022 година Лидл България премина изцяло към закупуване на 100% зелена енергия като част от климатичната си стратегия и амбициозните мерки за постигане на въглеродна неутралност. Награда Лидл България взе и в категорията „Хранителна индустрия“ – за цялостното разбиране за отговорност и устойчиво развитие, залегнало в бизнес модела на компанията.