Стартира конкурсът “Хижа на годината” 2023
Секция: Туризъм
17 Май 2023 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира конкурсът “Хижа на годината” 2023

/КРОСС/ Със специално събитие в РЦСИ “Топлоцентрала” бе даден  официалният старт на кампанията “Хижа на годината”, инициатива на 360mag.bg в партньорство с Български туристически съюз (БТС).  В присъствието на неправителствени организации, компании, подкрепящи развитието на планинския туризъм и любители на активностите сред природата, бяха обявени номинациите в 8 направления, в които ще се конкурират общо 55 хижи.

От  15 ч на 15.05 до 15.11. на сайта huts.360mag.bg всеки ползвател на планински обекти за настаняване може свободно да даде своя глас за хижи и заслони  в категориите “Хижа с автомобилен достъп”, “Хижа без автомобилен достъп”, “Заслон, стопанисван”, “Заслон, нестопанисван”, “Най-добра кухня”, ”Хижа с най-устойчиви практики”, “Хижа, рестарт”, “Най-чиста хижа”. Резултатите от годишното национално гласуване ще бъдат обявени на 7 декември,  по време на 18-тите “Дни на предизвикателствата” - фестивал за приключенско кино, спортове на открито, устойчив начин на живот, туризъм и екология.

Номинациите за “Хижа на годината” бяха излъчени в предварителна сесия от неправителствени организации, добре разпознаваеми сред планинарските общности и  притежаващи високо ниво на експертиза при оценяването на хижарската база. Това са „Планини и хора“ - асоциация на планинските водачи в България, Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа “Балкани”, Български планински съюз, колоездачният портал Mtb-bg.com, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Българска асоциация по алтернативен туризъм и Екологично сдружение “За земята”.

Конкурсът “Хижа на годината” има за цел насочи общественото внимание към потенциала на природния туризъм в България като основните насоки са да се популяризират хубавите планински бази и да се мотивират собственици и съдържатели на обекти в планината да подобрят туристическия си продукт. По време на цялата кампания (15 май - 15 ноември) запалените планинари ще имат възможност да се включат активно в инициативата с участие в конкурса “Защо харесвам тази хижа”.

В рамките на кампанията “Хижа на годината” организаторите обявяват и отворен конкурс за финансиране от 20 000 лв. за възстановяване, реновиране, подобрение и популяризиране на туристически хижи и заслони с обществен достъп. Финансирането по гранта се осигурява от компания „SiteGround”

За актуална информация за всичко свързано с конкурса “Хижа на годината” следете страницата huts.360mag.bg