Деветият „Маратон на приятелството“ е тази неделя в Плевен
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Май 2023 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деветият „Маратон на приятелството“ е тази неделя в Плевен

/КРОСС/ Тази неделя, 21 май, в 9 ч. сутринта ще бъде даден старт на деветото издание на „Маратон на приятелството“ в Плевен. Състезанието, което е един от малкото маратони в страната, се превърна в най-голямото и цветно спортно събитие за региона. Тази година то отново дава заявка да привлече стотици участници в широк възрастов диапазон. Сред записалите се за различните дисциплини са хора от над 16 държави, разположени на 5 континента. Очаква се на старта да застанат представители на Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и, разбира се, България.

 Освен с разнообразен произход, участниците в състезанието впечатляват и със своята възраст. Най-младите, които ще се включат в специалния формат Fun Run Kids, се очаква да бъдат едва 4-5-годишни, а най-възрастният, записал се при това за предизвикателната дистанция от 42,2 км – е на рекордните за събитието 86 години.

 „Създадохме традиции за девет години и Плевенският маратон на приятелството се превърна в семейно събитие и празник. Очакваме рекорден брой деца за Fun Run Kids, като само от основно училище „Васил Левски“ в града вече над 120 деца са се записали за участие в кроса. Park+, насочено към популяризиране на здравословния активен начин на живот и приобщаването на хората с увреждания, ще предложи още по-богата и разнообразна програма с игри на открито за малки и големи, от баскетбол и волейбол, мини футбол, тенис на маса до федербал, игри с кегли и много други развлекателни дейности. В маратонските дистанции има участници от над 16 националности и традиционно голяма група атлети и приятели от Румъния. И тази година с дарения ще подкрепим програмата „Готови за успех“ на фондация BCause и ще осигурим стипендия за студент в Медицински университет, Плевен“, допълва за събитието Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“, която е съорганизатор на маратона.

 Важни цели на маратона са той да насърчава активния начин на живот, да  привлича любители на спорта в регионалния северозападен град, както и да популяризира Плевен като атрактивен спортен-туристически център. Събитието тази година се провежда в седмицата на празника на Плевен (15 май) и традиционно получава силна подкрепа от местните власти, както потвърждава и заместник-кметът на града Стефан Милев: „За своите осем издания досега „Маратонът на приятелството“ в Плевен се утвърди като мащабно и вдъхновяващо събитие и затова Община Плевен с радост го подкрепя. Около 400 малки и големи състезатели, които участват ежегодно, създават истински спортен празник за нашите съграждани. Вярвам, че и за тях е удоволствие и наслада маршрутът, който Плевен предлага – в централната част и сред природните красоти на парк „Кайлъка“. За нас събитието е важно далеч не само в спортен аспект. Оценявам изключително високо включването на деца и възрастни с увреждания като доброволци на събитието, взаимното приятелското отношение и споделените емоции между тях, състезателите и зрителите. Убеден съм, че всичко това води до положителни обществени нагласи към хората със специални потребности и възможност за пълноценно социално общуване.“

 Откриването на деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен ще започне в 8:45 ч. на 21 май на сцената на централния площад „Възраждане“. Точно в 9:00 се очаква да бъде даден старт за участниците в маратона и полумаратона, пет минути по-късно за 10,55 км и щафетата, а в 9:07 ч. – за 3-километровия масов кроса „Аз мога“. Детското състезание Fun Run Kids е разделено по възрастови категории и ще започне в 9:25 ч. За 10:30​ ч. е планирано награждаване на победителите от Fun Run Kids и масовия крос „Аз мога“, а след 13:30 ч. се очаква на сцената да се появят и призьорите от останалите дистанции. Между 10:45 и 13:30​ ч. в зелените площи около старт-финала и на сцената всеки желаещ ще може да се включи в игрите на открито Park+.

 Регистрацията за участие в деветия маратон в Плевен е отворена онлайн на уебсайта plevenmarathon.com до 17 май или до изчерпване на квотата. За децата, които се включат във Fun Run Kids, за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога“,  за хората с увреждания, както и за ветераните на възраст над 60 години организаторите предлагат безплатно записване.

 Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария", Фондация „Сошъл Фючър - Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.