България предлага да бъде домакин на министерска среща за развитието на Средния коридор за транспортна и цифрова свързаност между Европа и Азия
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2023 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България предлага да бъде домакин на министерска среща за развитието на Средния коридор за транспортна и цифрова свързаност между Европа и Азия

/КРОСС/ България предлага да бъде домакин на министерска среща за ускоряване на развитието на Транскаспийския транспортен маршрут, наричан още „Среден коридор“. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща по негова инициатива с посланиците на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов, на Грузия Отар Бердзенишвили и Казахстан Виктор Темирбаев.

„Включването на пристанищата Варна и Бургас в този маршрут е от съществено значение, за да се осигури стратегическа алтернатива на блокирания поради войната с Украйна логистичен коридор през Русия. Българските черноморски портове разполагат със свободен капацитет, освен това имат много добра свързаност с националната железопътна и автомобилна мрежа“, посочи Христо Алексиев.

Вицепремиерът подчерта, че основна задача на предстоящия форум е да се подчертае значимостта на Средния коридор за свързаността по направленията Изток – Запад и Север – Юг.