Управител на фирма за електрически тротинетки: Хората масово не четат инструкциите за правилна употреба
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2023 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Управител на фирма за електрически тротинетки: Хората масово не четат инструкциите за правилна употреба

/КРОСС/ Ивайло Милчев - управител на фирма за електрически тротинетки и един от основните вносители за България призова хората да четат внимателно инструкциите за експлоатация на тротинетките и техните зарядни.

"Трябва да се подобри културата на хората, използващи електрически тротинетки. Всеки производител и търговец има ръководство за употреба, малко хора го четат, за да знаят как да я експлоатират. Смятат, че взимат, карат и я използват както намерят за добре. Винаги батериите трябва да се зареждат с оригиналното зарядно. Преди зареждане трябва да мине поне половин час, за да може батерията да се успокои, а след зареждане, преди каране, отново 30 минути. Зарядното трябва да се извади от контакта. Възможно е защитите за презареждане да откажат да работят", разясни Милчев пред Bulgaria ON AIR.

Той посъветва собствениците на електрически тротинетки да ги зареждат при възможност в гараж или на тераса.

"Важното е, че няма жертви и пострадали. Странно е случилото се", заяви Милчев след случая с избухнала батерия на тротинетка в апартамента на музиканта Цветан Ненялков.

"Възможно е да възникне пожар от гледна точка на това, че в една батерия има множество батерии, изградени от химични елементи. Въпросът е да се открият причините за неговото възникване", обясни той.

По думите му е странно какви огромни щети са нанесени от избухването на батерията.

"Батерията съдържа химични елементи, може да възникне пожар, от голямото налягане може да има взрив, но това не е бомба, която да избие дограмите и стените на даден апартамент. Възможно е да се предизвика инцидент при неправилно съхранение на батерията. Теоретично е възможно да се случи и по време на ползване на тротинетката. Но има някаква причина, някакъв удар, намокряне, тя не може да се самозапали без причина", категоричен е Милчев.

Той заяви, че в световен мащаб годишно се случат 10-15 възпламенявания на електрически тротинетки на фона на използването на стотици хиляди.

Той обясни, че всяка батерия на електрическа тротинетка се състои от множество малки батерии, свързани с метална решетка и има платка, която ги контролира. И това е защитата на самата батерия. Защита от презареждане имат и самите зарядни. 

"Възможно е да възникнат дефекти при производство, при експлоатация на батерията. През последните години индустрията търпи голям ръст, производителите са под голям натиск от очакванията на хората. Възможно е някъде да се допуска влошено качество при производството с увеличаването на броя на електрическите тротинетки", коментира вносителят на електрически тротинетки.